Op+de+loer+liggende+calamiteit
Blog
© Varkens Archief

Op de loer liggende calamiteit

In al die jaren dat ik werkzaam ben in de varkenshouderij heb ik voor de eerste keer een 2 in moeten toetsen op de vraag van Rendac wat voor melding ik wilde doen. Bijna blindelings tikte ik altijd de 1 in omdat er geen andere aanleiding was.

Nu zullen jullie wel nieuwsgierig zijn waarom ik deze keer een ander keuze heb moeten maken. Het melden van een calamiteit - die zit achter keuzeoptie 2 - was noodzakelijk. 's Morgens waren er in een helft van de afdeling meer als gemiddeld varkens dood als gevolg van gasvorming in de mestput. Gestorven in hun slaap zoals het eruit zag. Maar wel confronterend, ongelukken waarbij dieren onnodig sterven.

Na het extra ventileren van de afdeling en het opnemen van de schade heb ik de destructor, Rendac, gebeld en de calamiteit gemeld. Ik was aangenaam verrast over de manier waarop ik te woord werd gestaan en hoe men zich in mijn situatie verplaatsten. De te maken afspraken met tijdstip van ophalen van de kadavers kon ik zelf bepalen. En dat gold ook voor het bepalen van de plaats waar de dieren klaar zouden liggen. Op zo'n moment ben je blij dat je met een menselijke maat wordt behandeld.

Hoe de gasvorming heeft kunnen ontstaan, weten we nog niet. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Ook omdat het niet duidelijk is waarom dat in de ene helft van de afdeling wel optrad en de andere afdelingshelft niet. In de voorgaande weken waren de klimaatinstellingen door de installateur nog veranderd, maar of dat invloed heeft gehad, samen met de dalende nachttemperatuur is niet duidelijk.

Ik wil het naadje van de kous in ieder geval heel graag weten. Ik maak me zorgen over de gezondheid van mensen en mezelf die in de stallen werken en natuurlijk ook over de gezondheid en het welzijn van de dieren.

De schrik zat er bij mij wel eventjes goed in omdat je er vanuit gaat dat zo'n calamiteit jou nooit zal overkomen. Toch blijkt maar weer dat je niet bedachtzaam genoeg kunt zijn op het gevaar dat op de loer kan liggen, zeker niet nu de mestkelders weer vol raken. Wees dus altijd alert op het gevaar van mestgassen.

Jan van de Weem

Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  2° / 0°
  90 %
 • Dinsdag
  4° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  85 %
Meer weer