Alleen+jacht+op+zwijnen+mag+plaatsvinden+tijdens+avondklok
Nieuws
© Twan Wiermans

Alleen jacht op zwijnen mag plaatsvinden tijdens avondklok

Voor jagers behoort alleen de jacht op wilde zwijnen tot de noodzakelijke werkzaamheden tijdens de avondklok. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten in overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO) besloten.

Ook het afhandelen van wild dat door aanrijdingen gewond is geraakt is nodig tijdens de nachtelijke uren. Schouten schrijft dit als antwoord op Kamervragen van zowel Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) als zijn collega Frank Futselaar van de SP. Jacht is in principe geen uitzonderingsgrond voor de avondklok. 'Het beheer van wilde zwijnen om de aantallen te reduceren en zodoende de kans van introductie van Afrikaanse varkenspest zo klein mogelijk te maken, beschouw ik wel als een noodzakelijke werkzaamheid.'

Andere vormen van wildbeheer zijn volgens de landbouwminister niet noodzakelijk. Dit is door de overheidsinstanties gecommuniceerd richting de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) en de faunabeheereenheden.


Ook in België en de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen zijn uitzonderingen gemaakt in de regelgeving over de avondklok. Schouten: 'Specifiek wordt hier ook het beheer van zwijnenpopulaties ter voorkoming van epidemieën zoals de Afrikaanse varkenspest genoemd.'

Effectief afschot

Wassenberg vroeg de minister waarom wilde zwijnen specifiek in de nacht moeten worden bejaagd. Volgens Schouten zijn zwijnen door recreatie en andere menselijke activiteiten vooral in de nacht actief. 'Effectief afschot is daarom eigenlijk alleen mogelijk in die uren.' Bovendien kunnen de dieren in de nacht minder goed zien, waardoor het zwijn een jager niet snel opmerkt, legt de landbouwminister uit.

'Het beheer van wilde zwijnen vindt, net als in andere jaren, hoofdzakelijk na zonsondergang en voor zonsopkomst plaats. Hierin verandert dus niets in vergelijking met de situatie onder 'normale' omstandigheden', schrijft Schouten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer