Monolaurine+extra+hulpmiddel+in+strijd+tegen+PRRS
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Monolaurine extra hulpmiddel in strijd tegen PRRS

PRRS komt op vrijwel elk varkensbedrijf voor, maar het virus heeft niet overal dezelfde gevolgen. Zo verbetert het additief FRA C12 met monolaurine in zeugenvoer de algemene diergezondheid en verhoogt de bigproductie. Er worden meer biggen levend geboren en de uitval in de kraamfase daalt met 30 procent.

Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Framelco naar de werking van monolaurine, een molecuul bestaande uit glycerol en de middellange vetzuurketen laurinezuur, en de effecten van Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS). Die voertoevoeging heeft namelijk een antivirale werking en stimuleert de natuurlijke afweer.

Achtergrond van het onderzoek is dat verschillende stammen van het PRRS-virus in Nederland continu rondwaren. Deze virusaandoening ondermijnt de immuniteit en grijpt in op de afweercellen, waardoor secundaire infecties zoals die van streptokokken of mycoplasma makkelijker kunnen optreden. Meer abortussen en doodgeboren biggen en een toename in het aantal luchtwegaandoeningen zijn het gevolg. Dit vertaalt zich in slechtere technische prestaties, meer arbeid en een hoger antibioticagebruik.

Vaccineren

Varkenshouders proberen PRRS te beheersen door zeugen (en eventueel de biggen) te vaccineren en de interne en externe biosecurity te verbeteren. Toch biedt die aanpak geen 100 procent zekerheid, zodat op zeugenbedrijven secundaire infecties door kunnen breken bij biggen. Dit gaat ten koste van het groeipotentieel van de dieren.

Door laurinezuurglyceriden aan het zeugenvoer toe te voegen, is de kiemdruk op een zeugenbedrijf effectief te verlagen. Monolaurine heeft een antivirale en een ontstekingsremmende werking in zowel het maag-darmkanaal, het lymfesysteem als de bloedbaan. Bovendien geven kraamzeugen via de melk extra bescherming door aan de biggen.

Overleving biggen stijgt

Resultaten van praktijktesten wijzen uit dat het additief effectief is naast andere maatregelen om PRRS te beheersen. Bij de groep zeugen die standaard voeders kregen verrijkt met FRA C12, lag het aantal levend geboren biggen 4,3 procent hoger. De uitval voor spenen daalde met maar liefst 30 procent in vergelijking met de prestaties van de controlegroep die standaard voeders kregen.

Amerikaans onderzoek uit 2020 bewijst dat glyceriden van middellange vetzuurketen, waaronder laurinezuurglyceriden, toegevoegd aan voeders ook een virusdodende werking hebben. Is voer van gespeende biggen besmet met bijvoorbeeld het PRRS- of het PED-virus, wat resulteert in diarree en kortademigheid als gevolg van een coronavirus, dan zwakken glyceriden de negatieve effecten zichtbaar af. Kortom: laurinezuurglyceriden als voertoevoeging is een krachtig hulpmiddel bij het ondersteunen van de diergezondheid.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer