Vrouw+is+prima+bedrijfsopvolger
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Vrouw is prima bedrijfsopvolger

Een enquête over bedrijfsopvolging onder varkenshouders laat zien dat een vrouwelijke bedrijfsopvolger net zo normaal wordt gevonden als een mannelijke. Vrouwen hebben op de varkensbedrijven het voordeel van de goede omgang met dieren en ordelijkheid.

Het weekblad Nieuwe Oogst heeft een grote enquête gehouden over bedrijfsopvolging en de kansen voor vrouwelijke ondernemers. Onder de deelnemers aan het Nieuwe Oogst Opiniepanel waren bijna honderd varkenshouders. Daarvan was een vijfde deel vrouw.

De steekproef is een goede dwarsdoorsnede van de varkenshouders in Nederland. Bijna 40 procent van de respondenten komt uit Brabant, 25 procent uit Gelderland en 14 procent uit Overijssel. Ruim 70 procent van de respondenten zit in de leeftijdscategorie 45 tot en met 65 jaar. Daar ligt de vraag van al dan niet een bedrijfsopvolger op tafel.

Voor het overgrote deel (92 procent) van de varkenshouders maakt het niet uit of de bedrijfsopvolger een man of vrouw is. De buitenwacht heeft vrouwelijke ondernemers volgens meer dan de helft van de respondenten volledig geaccepteerd. Ook vindt 40 procent van de deelnemende varkenshouders dat er geen specifieke voordelen zijn van een man of vrouw als opvolger op het varkensbedrijf.

Bij bedrijfsopvolging is passie voor het vak het belangrijkste

Lees ook het interview met de zussen Ilse en Judith Verhoijsen die het varkensbedrijf van hun ouders voortzetten


Er blijven wel verschillen tussen mannen en vrouwen. Als voordeel van een vrouwelijke ondernemer wordt vooral het goed omgaan met de dieren genoemd. En ordelijkheid, eerlijkheid en empatisch vermogen. Bij een mannelijke ondernemer worden technisch inzicht, nuchterheid en commerciële instelling als belangrijke voordelen gezien.

Respondenten geven aan dat het niet zozeer om de verschillen tussen mannen en vrouwen gaat. De een is hier goed in en de ander in iets anders. Het is geheel van de persoon afhankelijk. De voor- of nadelen kunnen voor zowel vrouwen als mannen gelden. Het gaat er vooral om dat er passie moet zijn en de ondernemer moet goed weten wat hij of zij wil.

Meer kracht wordt nog wel genoemd als voordeel van een mannelijke ondernemer. Tegelijkertijd geeft ruim 40 procent van de ondernemers aan dat niet sterk genoeg zijn een hardnekkig misverstand is dat nog heerst over vrouwen. Het werk op de varkensbedrijven is fysiek niet meer zo zwaar als vroeger en de techniek en automatisering helpen.

Andere misverstanden waar een flink deel van de respondenten het niet mee eens is, zijn dat vrouwen niet technisch genoeg zijn en alleen voor administratieve werkzaamheden geschikt zouden zijn.

Betere kansen

Ruim 80 procent van de deelnemende varkenshouders ziet tegenwoordig dan ook veel betere kansen voor vrouwelijke ondernemers dan twintig jaar geleden. Het beeld van de vrouwelijke ondernemer in de varkenssector is nu meer geaccepteerd.

De vrouwen van nu durven hardop te spreken en te laten zien wat ze kunnen. Vrouwen zijn volwaardig ondernemer of partner en niet meer de vrouw van de ondernemer, geeft een meerderheid van de respondenten aan.

• lees meer over dit onderzoek op Nieuweoogst.nl

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer