Opvolger+uit+onverwachte+hoek
Blog
© Studio Van Assendelft

Opvolger uit onverwachte hoek

Vaak hoor je dat er weinig bedrijfsopvolgers zijn in de agrarische sector door wat voor een reden dan ook. Het geeft mij op een bepaalde manier geen positief gevoel. En als ik eerlijk ben, twijfel ik sterk aan die conclusies. Ik heb daarvoor geen marktonderzoek gedaan of een onderbouwde enquête uitgevoerd. Wat ik elk jaar weer merk is dat er veel meer potentiële opvolgers zijn dan we zelf weten.

Ook als een gezin denkt dat deze ze er niet zijn, kan dit zomaar plots veranderen. Ik heb namelijk al diverse malen meegemaakt dat kinderen van een varkenshoudergezin hun eigen carrière volgen en daarbij ook maximaal worden gesteund door hun ouders. Sommige van deze kinderen hebben na hun studie al een fulltime baan en komen er dan achter dat dit het ook niet is. Of kinderen zijn met hun studie bezig en komen er dan achter dat ze niet op het juiste spoor zitten. Op zulke momenten kijken ze op een of andere manier anders naar het varkensbedrijf van hun ouders. In plaats van de nadelen van het ondernemen in varkenshouderij zien ze plots ook de mooie kanten van het vak, het ondernemerschap. Doordat deze kinderen vaak ouder zijn en al een keer een andere route hebben bewandeld, maakt dat ze bewuster kiezen. Het zijn dus vaak opvolgers die fanatiek en leergierig koers kiezen en koers maken.

Één groep bedrijfsopvolgers heb ik hierboven benoemd, maar zo kunnen er uit onverwachte hoeken nog veel meer potentiële bedrijfsopvolgers komen. Zoals kinderen die thuis geen varkensbedrijf hebben. Of dat er meerdere opvolgers op één varkensbedrijf aanwezig zijn. Of dat hun ouders gestopt zijn maar de kinderen wel hun toekomst zien als varkenshouder, enzovoort. Dus ik denk dat er veel meer bedrijfsopvolgers aanwezig zijn dan we ons in eerste instantie beseffen. Het mooie is dat ze dus ook uit een onverwachte hoek kunnen komen. Ik kan hierbij nu een hoop nadelen of problemen noemen waarom zoiets niet werkt of waarom je dit niet moet doen. Maar het begint bij mensen bij elkaar brengen. Zij kunnen dan zelf wel bepalen of dit kan en of het werkt.

Daarom wil ik iedereen oproepen om zich te melden als hij of zij het ziet zitten in de varkenshouderij of varkenshoud(st)ers die op zoek zijn naar een bedrijfsopvolger. Wie weet ontstaan er samenwerkingen uit onverwachte hoek.

Erik van der Hijden, Eigenaar FarmAdvies

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer