Er+is+hoop
Blog
© Koos Groenewold

Er is hoop

Elk jaar proberen wij er samen even tussenuit te knijpen. Tijd maken voor je gezin en je bedrijf even (leren) loslaten. Beide aspecten vinden we belangrijk. Er is altijd genoeg werk in en om het bedrijf te vinden, maar er breekt ooit een moment aan dat je je bedrijf voor altijd los moet laten. Dit laatste is moeilijker dan het eerste.

Maar even terug naar het ons weekje weg. Hoe vind je goede mensen die jouw taken voor een weekje waar kunnen nemen als je zelf geen personeel in dienst hebt? Zeker in vakantieperiodes valt dat niet mee.

Maar in ons geval bevinden we ons in een luxepositie. Wij hebben zo'n vakbekwame vervanger. Het is een heerlijk gevoel om je bedrijf in vertrouwde handen achter te kunnen laten. Want een uitgebreide werkbrief maken, is gewoon lastig. En alle zaken die eventueel fout kunnen gaan waar je zelf een oplossing voor hebt gevonden, opschrijven is al helemaal niet te doen. We zeggen dan ook niet voor niets bij vertrek: 'Bij vragen: bel mij maar. Het meeste is telefonisch zo op te lossen.'

En dan ben je net op de plek van je vakantiebestemming, klinkt plots een geluidje van een binnenkomend appje. Wat zou er nu aan de hand zijn, denk je als eerste. Maar wat schetst onze verbazing? De volgende tekst verscheen: 'Onze dochter is boos, nee héél erg boos, want ze mag niet meehelpen vanmiddag en daar is ze het niet mee eens!'

Dat klinkt mij als muziek in de oren. Ik word er zelfs blij van. Kinderen die het leuk vinden om rond te huppelen in een varkensstal en kleine klusjes willen doen. Haar moeder had na flink aandringen een heuse werklijst gemaakt en dochterlief was druk bezig om die lijst vol te krijgen.

Ik vond het super gaaf om dit op afstand te zien. Mensen die niet alle dagen tussen de varkens zitten en het écht leuk vinden om met varkens te werken. Want laten we eerlijk zijn; we hebben ook gewoon een mooi beroep. En als we dat maar uit blijven dragen en laten zien aan anderen, weet ik zeker dat het met de bedrijfsopvolging in onze sector ook goed komt.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer