De+nieuwe+generatie
Blog
© Jos Thelosen

De nieuwe generatie

Een nieuwe generatie varkenshouders staat te kloppen aan de deur. Ondanks uitdagende wet- en regelgeving, maatschappelijke discussies en dreigende dierziektes, pakken zij de handschoen op om in deze boeiende sector aan de slag te gaan. Hoe mooi is het om als ouder je bedrijf op de nieuwe generatie over te zien gaan? Al gaat dit natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot.

In mijn werk als varkensspecialist heb ik meestal met de huidige bedrijfseigenaren te maken. Op veel bedrijven dient de volgende generatie zich echter al aan. Met eigen ideeën over hoe zaken anders kunnen. En gebruikmakend van nieuwe technologieën, big data en onlinediensten. Zo'n overlegmoment levert vaak leuke discussies aan de keukentafel op, maar kan ook leiden tot spanningen.

Ik vind het uitdagend om met de jongere generatie aan de slag te gaan. Samen met hen een visie voor het bedrijf te ontwikkelen. Met het fundament van de huidige generatie als basis. Natuurlijk vergt dit overleg en zorgt het voor discussies, waarbij de gemoederen flink kunnen oplopen. Onderbouwing van verschillende mogelijkheden met de relevante data en een goede analyse helpen daar enorm bij. Zowel de huidige als nieuwe generatie heeft in die situaties een goede sparringpartner aan mij.

Toch merk ik ook dat jonge boeren steun zoeken bij ervaren adviseurs en behoefte hebben aan bevestiging. Zowel van hun ouders als van buitenaf. Dat ze graag hun eigen koers varen, zonder de 'oude' koers teniet te willen doen. De huidige generatie vindt het soms lastig om zaken los te laten en te vertrouwen op de keuzes van hun kinderen.

De jeugd en de huidige generatie hebben samen de toekomst

Om open te staan voor nieuwe ideeën. Door in mijn adviesrol beide kanten bespreekbaar te maken – waarin er geen goed of fout bestaat – neemt de spanning af. Zodat beide generaties schouder aan schouder werken aan de toekomst van het bedrijf.

Een Nederlands gezegde luidt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar we leren en leven in het hier en nu. Leren door ervaring op te doen en kansen te krijgen. Van en met de huidige generatie, zodat we samen de toekomst hebben.

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer