%E2%80%98Wij+gedijen+bij+de+sectordynamiek%E2%80%99
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

‘Wij gedijen bij de sectordynamiek’

Twee zussen die samen het bedrijf van hun ouders met varkens en pluimvee voortzetten, is een zeldzaamheid. Zeker als ze meteen hun ondernemerscapaciteiten tonen met de aankoop van een vleesvarkensbedrijf en daar openlijk trots op zijn. Ilse en Judith Verhoijsen maken de sector kleurrijker. Een impuls van jeugdig elan en varkenspassie. Daadkrachtige vrouwen met een verhaal.

Trots. Dat schrijft Ilse Verhoijsen onder het nieuwsbericht dat haar vijf jaar jongere zus Judith op LinkedIn deelt. De kop ‘Ik heb deze week een varkensbedrijf gekocht’ triggert om de daadkrachtige zussen een podium te bieden.
Ondanks piekdrukte op het familiebedrijf met zeugen, vleesvarkens en vleeskuikens, nemen ze de tijd voor het ventileren van hun drive en visie. Hun zus Astrid schuift ook even aan, voordat ze naar haar werk bij Marel in Boxmeer gaat. ‘Ilse en Judith gaan het bedrijf overnemen, maar ik ondersteun op de achtergrond.’
De twee laten zien vertrouwen te hebben in de toekomst van de varkenshouderij en zetten hun schouders eronder. ‘Wij houden van de dynamiek in de sector en de veelzijdigheid van het ondernemen.’

Vertel eerst eens wat over die bedrijfsaankoop?
Ilse: ‘We hebben een VOF opgericht en een vleesvarkensbedrijf met 4.000 plaatsen gekocht in Horst. Dat is onze eerste gezamenlijke stap als ondernemers, naast de activiteiten die we al doen in de maatschap Verhoijsen Veehouderij.’
Judith: ‘We zetten de bedrijfsvoering op die plek in hoofdlijnen ongewijzigd voort, zoals de relatie met de handelaar en de vaste vermeerderaar. We gaan ervaring opdoen met het aankopen van vreemde biggen. We zien het als een leerproces.’

Jullie hebben beiden een fulltime baan bij ABN Amro?
Ilse: ‘Nog wel. Na 5,5 jaar met veel plezier als relatiemanager in Zuid-Nederland te hebben gewerkt, zet ik er deze maand een punt achter. In april ben ik moeder geworden en de drang om me te focussen op het ondernemerschap heeft tot dat besluit geleid. Ik ga volledig thuis aan de slag.’
Judith: ‘In augustus 2018 ben ik afgestudeerd en thuis in de zeugenstal gaan werken. Dat is mooi werk en ik zie genoeg mogelijkheden om dingen nog beter te doen. Maar toen Ilse aangaf te gaan stoppen met die baan, vroegen ze of dat iets voor mij was. En ja, waarom ook niet. Ik word er altijd wat wijzer van.
‘In coronatijd ben ik gestart als relatiemanager bij de vestiging in Eindhoven. Het is natuurlijk een aparte tijd om erin te rollen, maar ik heb mijn draai gevonden. Klanten bezoeken in de breedte van de agrarische sector en kredietvoorstellen schrijven et cetera.’

‘ Als ik hier niet tegen zou zijn opgewassen, had ik mijn 36-urige baan niet opgezegd’

Wat betekent het om het als jonge vrouw met collegaveehouders over hun financiële zaken te hebben?
Judith: ‘Soms zijn agrarisch klanten verrast. Maar als je het gesprek aangaat, kennis paraat hebt en je boodschap of advies helder onder woorden kunt brengen, dan verandert die houding. Ze nemen je snel serieus.’
Ilse: ‘De varkenshouderij is overwegend een mannenwereld, maar ik zie een kentering. Op verschillende sleutelposities staan gepassioneerde vrouwen aan het roer, zoals Linda Janssen als voorzitter van de POV.’

Als jullie in de spiegel kijken, wat kenmerkt jullie dan?
Judith: ‘Ik ben graag bezig, een doorzetter, competitief, sociaal en een echt familiemens. Maar ook wel een vlinder, omdat ik overal kansen zie.’
Ilse: ‘Ik ben vooral van de structuur, een planmatige aanpak en het maken van financiële in- en overzichten. Ik ben ambitieus en leg de lat steeds hoger.’

Waar zijn jullie goed in?
Judith: ‘Presteren in drie takken van sport: zeugen houden en zoveel mogelijk kwaliteitsbiggen grootbrengen, met reguliere vleesvarkens veel kilo’s varkensvlees produceren en vleeskuikens houden. Daarmee spreiden we risico’s.’
Ilse: ‘Ook het zakendoen en onderhandelen met afnemers en leveranciers is ons ding. Daarbij streven we naar langdurende relaties. We spelen weliswaar graag in op de dynamiek van de sector, maar wat betreft zakenrelaties willen we stabiliteit, structuur en zekerheid. We werken volgens planningen. Paniekvoetbal en stress passen daar niet bij.’

Koersvast?
Ilse: ‘Ja en met open communicatie houden we iedereen scherp. Maandelijks hebben we met onze twee varkensdierenartsen, twee voerleveranciers en fokkerijadviseur een technisch werkoverleg. We tonen de technische resultaten en kijken in de stal. En we bespreken op welke punten en hoe we de resultaten kunnen verbeteren.’
Judith: ‘Onze ogen en oren staan constant open en we draaien doelbewust aan de knoppen. En blijft een partij achter, dan volgt een stevig gesprek.’

Jullie zijn echte ondernemers?
Ilse: ‘Dat is ook broodnodig om de toekomst in te kunnen. Vakmanschap is de basis, maar er komt meer bij kijken om de kost te verdienen met varkens en pluimvee. We zijn enthousiast en pakken het professioneel aan.’
Judith: ‘We hebben een familiebedrijf en bedrijven teamsport. Met acht medewerkers, en sinds kort dus vier locaties, moeten we scherp blijven en alle facetten van het ondernemerschap beheersen. En focus houden.’

Kijken jullie ouders mee bij het nemen van beslissingen?
Ilse: ‘Van een afstandje, ze laten ons het runnen van het bedrijf zoveel mogelijk zelfstandig doen. We krijgen veel vrijheid en vertrouwen en we mogen fouten maken.’
Judith: ‘En we overleggen samen over hoe we het beste in kunnen spelen op calamiteiten. Coronamaatregelen hebben we meteen doorgevoerd op ons bedrijf. We hebben plakkaten opgehangen in het Nederlands en Pools.
‘Toen wij een paar dagen geleden hoorden over het exportverbod van varkensvlees naar China, hebben we direct samen ingeschat wat de consequenties voor ons bedrijf zouden kunnen zijn. En als die situatie lang aanhoudt, hoe we dan het beste om kunnen gaan met het plaatsen van onze biggen.’
Ilse: ‘Vooruitkijken, voorbereid zijn en vooral de rust op het bedrijf bewaren. Structuur houden en om de drie weken met zijn allen om de tafel om werkafspraken en acties te formuleren en afsprakenlijsten na te lopen.’

Met de dynamiek van de sector kunnen jullie dealen?
Judith: ‘Het is nooit saai in de varkenshouderij. Daar gedijen wij het beste op.’
Ilse: ‘Als ik niet tegen zulke situaties zou zijn opgewassen, had ik mijn 36-urige baan niet opgezegd. Ik heb vertrouwen in de toekomst van de sector en ga er volledig voor.’

Jullie durven jezelf te laten zien. Waarom?
Judith: ‘Ik ben trots op wat we doen.’
Ilse: ‘Ik heb in mijn werk buitenshuis geleerd dat communiceren cruciaal is. Vooral goed luisteren, doorvragen en helder vertellen waarom je iets doet. Dat is volgens mij voor iedereen een leerpunt.’

Over hun varkensbedrijf

Over Ilse (29) en Judith (24) Verhoijsen: Ze zitten in maatschap Verhoijsen Veehouderij. In Beringe houden ze 1.300 zeugen en 62.000 vleeskuikens. Op twee locaties worden 10.000 vleesvarkens gehouden. Daarnaast hebben ze een vleesvarkensbedrijf met 4.000 plaatsen in hun eigen vof. Ilse werkt 36 uur per week voor ABN Amro, Judith doet dat sinds april. Bestuurswerk in het LAJK heeft Ilse achter de rug, terwijl Judith sinds februari is toegetreden als ‘proefbestuurslid’. Ze zijn lid van Varkensgilde Peel & Maas. Judith is ambassadrice voor Young Lady Business Academy.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer