Vangen+zwijnen+in+Duits+besmet+gebied+gestart
Nieuws
© Varkens.nl

Vangen zwijnen in Duits besmet gebied gestart

Het vangen en doden van de wilde zwijnen in de witte zone rondom het met Afrikaanse varkenspest besmette gebied in Brandenburg is gestart. Tegelijk vordert de bouw van hekwerken op de grens gestaag. Over afzienbare tijd is er langs de hele oostgrens van Duitsland een vast hekwerk.

Het aantal besmette wilde zwijnen in Duitsland loopt nog steeds op. Op het eiland in de Oder zijn nu toch 40 dode besmette zwijnen gevonden. Daardoor zit er even een flinke stijging in het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen. In Brandenburg staat de teller op totaal 225 besmettingen. In de deelstaat Saksen zijn 15 besmette dieren gevonden. Het totaal zijn er tot 3 december 240 besmette wilde zwijnen gevonden.

Met behulp van 125 kilometer hekwerk is in Brandenburg de eerste witte zone gecreëerd. In die zone zijn 120 vallen voor wilde zwijnen geplaatst. Naast de vallen zal er ook intensief worden gejaagd op de wilde zwijnen.

Zoeken naar kadavers

Doel is het gebied zo snel mogelijk helemaal vrij krijgen. Ook in de eerste kernzone wordt de jacht opgepakt en worden vallen ingezet om dit gebied vrij te krijgen. Naast de jacht gaat het zoeken naar kadavers in en buiten de besmette zones door. Om de jacht en het vinden van kadavers te stimuleren, zijn er in de diverse deelstaten premies voor elk gevonden of gedood dier.

Ook rondom de andere besmette zones gaat de bouw van vaste hekwerken door. Ook daar komen witte zones, zowel in Brandenburg als Saksen. Tegelijk worden er hekwerken geplaatst op de grens.

Hekwerk

Saksen heeft de 56 kilometer hekwerk op de oostgrens klaar en die sluit aan op de 120 kilometer hekwerk die Brandenburg heeft gebouwd langs de besmette gebieden. De bouw van hekwerk naar het noorden toe tot Mecklenburg-Voor-Pommeren gaat door. Die deelstaat heeft het hekwerk op de grens met Polen al klaar. Ook de zuidelijke deelstaat Beieren heeft het hekwerk langs de grens met Tsjechië klaar.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer