Russen+verhogen+varkensproductie+met+ruim+10+procent
Nieuws
© Henk Riswick

Russen verhogen varkensproductie met ruim 10 procent

De Russische varkenshouderij blijft zich in rap tempo uitbreiden. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het productievolume met 10,4 procent toegenomen. Het belang van de varkensvleesexport neemt toe.

Vorig jaar werd in Rusland 3,9 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. Dat betekent dat dit jaar zo'n 4,3 miljoen ton zal worden geproduceerd, zei de viceminister van Landbouw Jambulat Khatuov tijdens een bijeenkomst van de nationale unie van varkensfokkers. De varkenshouderij concentreert zich in de regio's Koersk, Tambov, Belgorod, Orel en Voronezh.

De varkensvleesverwerkers staan voor een belangrijke taak om de export van varkensvlees te vergroten en nieuwe markten aan te boren. Een aantal landen zijn bereid Russisch varkensvlees te kopen, ondanks dat Rusland kampt met Afrikaanse varkenspest. Deze besmettelijke aangifteplichtige varkensziekte blokkeert vooralsnog de exportmogelijkheid naar China.

Overheidssteun

De Russische overheid steunt de varkenshouders bij het efficiënter en concurrerender maken van hun varkensproductie. Een breed scala aan overheidssteunmaatregelen is daarvoor opgetuigd, waaronder voorrang bij het aanvragen investeringsleningen voor de aankoop van apparatuur en gespecialiseerd transport, fokkerijproducten en fokdieren. Ook kunnen varkenshouders kortlopende leningen afsluiten voor de aankoop van biggen, voer en diergeneesmiddelen en het betalen van verzekeringspremies.

Het Russische systeem van diergezondheidsverzekeringen is volgens het landbouwministerie effectief. De belangrijkste risico's voor de primaire sector zijn immers uitbraken van besmettelijke aangifteplichtige dierziektes.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer