Opstopping+slachtrijpe+varkens+in+Duitsland+groeit
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Opstopping slachtrijpe varkens in Duitsland groeit

De Duitse koepel van varkenshouders ISN houdt er rekening mee dat het stuwmeer aan slachtrijpe vleesvarkens tot 1 miljoen dieren zal groeien rond kerst. Op dit moment wachten ongeveer Duitse 570.000 dieren op de vleesvarkensbedrijven om naar de slachterij te kunnen worden afgevoerd.

Op veel Duitse varkensbedrijven is de situatie nijpend. ISN rekent met een toename van het aantal slachtrijpe varkens van 30.000 tot 60.000 dieren per week. ISN voorziet een escalatie wanneer door de feestdagen meerdere slachtdagen komen te vervallen.

Duitse varkenshouders zien minister Karl-Josef Laumann van Werkgelegenheid in de deelstaat Nord-Rhein-Westfalen als meest verantwoordelijke voor de ontstane situatie. Hij speelt namelijk een sleutelrol bij de corona-voorzorgsmaatregelen en de daaruit voortvloeiende beperking van de slachtcapaciteit waarmee de vestiging van slachterij Tönnies, de grootste in Europa, te maken heeft.

Coronamaatregelen

De slachtcapaciteit kan omhoog wanneer de coronamaatregelen worden nageleefd, zegt ISN. Ter illustratie voert ze andere slachterijen op, waar dat wel het geval is. Varkenshouders vragen zich af waarom wat bij andere slachterijen kan, niet bij een van Europa's modernste slachterijen kan.

ISN verwijt deelstaat-minister Laumann dat hij er een politiek spel van van maakt. Bij andere slachterijen neemt de slachtcapaciteit weliswaar toe, maar onvoldoende om de stroom varkens weg te kunnen werken. Het stuwmeer groeit minder snel dan een aantal weken geleden, maar nog altijd met 30.000 toto 60.000 varkens per week.

Wegvallen slachtdagen

'De benarde situatie is op veel varkensbedrijven al bijna ondraaglijk', geeft ISN aan. De koepel spreekt van een 'escalatie' wanneer er niet onmiddellijk tegenmaatregelen worden genomen. In normale jaren wordt het slachten van varkens voor de kerst iets opgevoerd om het wegvallen van slachtdagen en de toeloop in de weken daarna wat te op te vangen.

Met de beschikbare slachtcapaciteit is dat dit jaar niet mogelijk, concludeert ISN. De organisatie houdt rekening met een explosieve toename van het aantal slachtrijpe varkens na kerst en de jaarwisseling.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer