Finalisten+Beste+idee+varkensland+2020+bekend
Nieuws
© Freelancer

Finalisten Beste idee varkensland 2020 bekend

Marc van de Meent, Daan Smits, Ivo van Dijk, August Offenberg en het duo Mieke van Hersel en Mieke Vlemminx gaan het tegen elkaar opnemen tijdens de finale van Het Beste Idee van Varkensland. De vijf finalisten maken allemaal evenveel kans op het winnen van de prestigieuze titel. Op 10 december binden zij de strijd met elkaar aan.

Marc van de Meent wil een slimme pleister ontwikkelen die stress en het welzijn van dieren meet. Dat is hij van plan te doen op basis van de ademhalingsfrequentie, de lichaamstemperatuur en de hartslag. De gegevens die die pleister opleveren, worden vergeleken met voeding en de leefomstandigheden.

In het idee van Daan Smits gaat het om een hokverrijkingsproduct: een voederdosator met rubberen bal. Telkens als een varken de bal met de neus omhoog 'wroet', komt een kleine hoeveelheid droog geperste luzerne beschikbaar.

Bijproduct opwaarderen voor consument

Ivo van Dijk wil het 'bijproduct' zeugenvlees vanuit de onderste schappen naar de delicatessenmarkt brengen. Dat wil hij doen door er traditionele metworsten en premium worsten met witschimmel van te maken. De varkenshouder kan daardoor een betere prijs voor zijn zeugen krijgen.

August Offenberg bedacht het concept zonvarken varkensboerderij. Circulair voer met een lage CO2-footprint, dagontmesting, een sedum dak en zonnepanelen moeten klimaatneutraal produceren van varkensvlees in dit concept mogelijk maken.

Mieke Vlemminx en Mieke van Hersel ontwikkelden een idee voor Farmvisit-online. Via het digibord ontvangt de docent een boer(in) die virtueel een realistisch en trots beeld geeft van de varkenshouderij, passend bij het leerdoel of actualiteit van dat moment.

25 inzendingen

De organisatie van Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) ontving in totaal 25 ideeën. 'De diversiteit aan ideeën en deelnemers verraste mij positief. Het is mooi om te zien dat varkenshouders en andere betrokkenen, niet alleen de mogelijkheden en noodzaak tot verbetering zien, maar daar ook actief aan willen bijdragen', zegt Lianne de Bie van de adviescommissie die de inzendingen beoordeelde.

De ingediende plannen zijn getoetst op de volgende voorwaarden: mate van vernieuwing, versterkt de inkomenspositie, verbetert dierenwelzijn, is toepasbaar voor de hele sector, draagt bij aan het werkplezier van de varkenshouder en draagt bij aan kennis over de varkenshouderij bij consument en maatschappij.

Het Beste Idee van Varkensland ontstond op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Dankzij de steun van LTO Noord, Producenten Organisatie Varkenshouderij, Kennispoort Regio Zwolle, Rabobank, provincie Overijssel, Privon, Aeres, De Heus Voeders en het ministerie van landbouw is de vijfde editie wederom landelijk.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer