Kas+zeugenbedrijven+stroomt+leeg
Nieuws
© De Heus

Kas zeugenbedrijven stroomt leeg

De rekening-courantpositie van varkensbedrijven is in het derde kwartaal ruim 21.000 euro gedaald en vooral zeugenbedrijven kregen financiële klappen. Eind september kwam die positie uit op het laagste niveau van dit jaar: 115.000 euro. Een schrale troost is dat het een jaar geleden nog ruim een halve ton aan euro's lager lag. Dat meldt de Liquiditeitsmonitor op Agrimatie van Wageningen Economic Research over kwartaal drie.

Vanaf vorig jaar april is de lopende rekening bij varkenshouders vrijwel elke maand blijven stijgen dankzij hoge opbrengstprijzen. Zowel de prijzen van biggen als van vleesvarkens namen toe door de extra vraag naar varkensvlees vanuit China en andere Oost-Aziatische landen. Door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in die regio steef de behoefte aan varkensvleesimport. In maart van dit jaar werd de top van de rekeningcourant-positie bereikt van 173.000 euro.

Vervolgens is de varkenssector door de coronacrisis sterk geraakt en brokkelde de prijzen in rap tempo af. In Europa viel de vraag vanuit de horeca en foodservice terug. Ook heeft China de grenzen in de zomer enige tijd gesloten voor diverse slachterijen in Nederland, Duitsland en Denemarken met coronabesmettingen onder medewerkers. In september kreeg Duitsland bovendien te maken met Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen. Export van Duits varkensvlees naar derde landen, waaronder China, werd daardoor stilgelegd en moet een bestemming vinden in Europa.

Buffer verdwenen

De vleesprijzen zijn door dat alles sinds maart flink gedaald. De biggenprijzen daalden in het laatste halfjaar met ruim 60 procent tot 34 euro per big inclusief toeslagen in september door grote
afzetproblemen op de exportmarkten. De actuele prijs ligt zelfs nog lager en zorgt voor een snel verslechterende liquiditeitspositie bij zeugenbedrijven. In het derde kwartaal daalde de biggenprijs ruim onder het niveau van de kostprijs waardoor de kasstroom bijna 50.000 euro negatief werd en de opgebouwde buffer bijna is verdwenen. De stand van de rekening-courant daalde naar 69.000 euro eind september. Dat is iets onder het niveau van begin dit jaar, maar nog wel hoger dan in september vorig jaar.

Op peil gebleven

De rekening-courantpositie van vleesvarkenshouders is in het derde kwartaal van 2020 met 1.000 euro gedaald naar 129.000 euro. Deze stabilisering is de resultante van lagere prijzen van zowel vleesvarkens als biggen. In september lag de opbrengstprijs 21 procent onder het niveau van september vorig jaar en 11 cent per kilo onder het tienjarig gemiddelde. De aankoopprijzen van biggen daalden nog sterker, met 42 procent ten opzichte van september vorig jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer