Wisselende+contacten
Blog
© Henk Riswick Fotografie

Wisselende contacten

Het coronavirus blijft het nieuws overheersen. En dan is er nu zelfs een app waarmee jouw telefoon in de gaten houdt met wie je allemaal contact hebt gehad. Duidelijk is dat vooral 'warme contacten' het virus aan elkaar overdragen.

Dat is natuurlijk allemaal geen nieuws. Zeker niet voor mensen in de varkenshouderij. Natuurlijk weten wij allemaal ook dat contacten en contactstructuren super belangrijk zijn om de impact van ziektes op de varkensbedrijven te beïnvloeden. Dus vaak handen wassen of met handschoenen werken. Goede reiniging en desinfectie, kleding wisselen en laarzen wassen en all-in en all-out. Dat zijn allemaal maatregelen die varkenshouders helpen succesvol te zijn in de aanpak van dierziektes.

Hoewel heel veel varkenshouders doordrongen zijn van dit gegeven en er hard aan werken om binnen hun bedrijf tomen en groepen bij elkaar te houden, gaat het toch af en toe mis. En waar ligt dat dan aan? Soms hoor ik dan: 'Vroeger deden we het ook altijd al zo.' Maar vroeger bestaat niet meer. De wereld en ons vak is veranderd! Dus dat is geen argument.

Maar vaak is het ook praktisch lastig uitvoerbaar en dan moet er een afweging worden gemaakt. Dan hoor ik wel: 'Het moet dan maar zoals het kan' en dat vind ik frustrerend. Ik ben daarom benieuwd hoe we de techniek en technische innovaties gebruiken om ons te helpen de wisselende contacten te beperken.

Dus als het niet kan zoals het moet, hoe moet het dan? Kunnen we bijvoorbeeld telefoonchipjes aan oornummers hangen die gaan flikkeren bij een contact met een ander varken met PRRS? Of is met camera's aan crowdmanagement te doen op een varkensbedrijf. Ik denk dat er veel meer kan dan wat wij kunnen bedenken.

Als we nu slimme technische en IT-studenten, die zich door corona toch op een studentenkamertje zitten te vervelen, eens uitdagen om met een plan te komen. Ik ben benieuwd waar ze ons mee verrassen.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer