Hitte+en+vruchtbaarheidsproblemen%3F
Partner MSD Animal Health

Hitte en vruchtbaarheidsproblemen?

In deze hitteperiode denkt u alvast vooruit over vruchtbaarheidsproblemen bij uw zeugen. Leptospirose speelt vaak een grotere rol dan u denkt!

Vruchtbaarheidsproblemen in het najaar aanpakken? Wacht niet tot het te laat is, maar start in de zomer al met preventie. Bescherm uw dieren ook tegen leptospirose; een ziekte die vaker dan gedacht een oorzaak is van vruchtbaarheidsproblemen.

Uit recent onderzoek op tien Nederlandse zeugenbedrijven met vruchtbaarheidsproblemen bleek dat 17 procent van de onderzochte monsters positief was en werd aangetoond dat zeven van deze tien bedrijven in contact geweest zijn met Leptospiren die ziekte kunnen veroorzaken bij het varken.

Bloedbaan

De bacteriƫn komen in de bloedbaan terecht via wondjes in de huid of via de slijmvliezen van o.a. mond, ogen en neus, waarna ze vermenigvuldigen in verschillende organen, zoals de lever, nieren en het voortplantingsstelsel. Besmette dieren scheiden de kiem uit via de urine en dit gedurende lange tijd.

In de Tips & Tricks in onderstaande pdf leest u pasklare oplossingen om leptospirose bij uw varkens tegen te gaan. Meer over leptospirose leest u hier.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »