ForFarmers+ziet+solide+herstel+ondanks+krimp
Nieuws
© ForFarmers

ForFarmers ziet solide herstel ondanks krimp

In de eerste zes maanden van 2020 heeft ForFarmers 4,8 miljoen ton aan diervoeders en gerelateerde landbouwproducten omgezet. Het omzetvolume Total Feed is 5,6 procent kleiner dan in dezelfde periode van 2019. De mengvoeromzet daalde 4,9 procent naar 3,4 miljoen ton.

De omzet Total Feed in Nederland en België daalde 2,7 procent minder dan dat van de totale onderneming (van 2,59 miljoen ton in het eerste hafjaar van 2019 naar 2,52 miljoen ton het afgelopen halfjaar). In Duitsland en Polen daalde dat omzetvolume met 46.000 ton (-4,2 procent).

De grootste teruggang werd in het Verenigd Koninkrijk geboekt met een daling van 12,2 procent. Aan Total Feed werd dit eerste halfjaar 170.000 ton minder omgezet. Apart vermeld is dat een grote varkenshouderijklant in het Verenigd Koninkrijk minder dieren is gaan houden.

Meer winst

De brutowinst van de diervoederproducent met de hoofdvestiging in Lochem steeg 2,5 procent naar 219,5 miljoen euro. Dat deze winst wat hoger uit zou pakken, werd verwacht omdat in het eerste halfjaar van 2019 de inkooppositie zwak was. Daarnaast zijn er kostenbesparingen doorgevoerd en efficiencymaatregelen getroffen die ook in het rest van het jaar door zullen werken.

Hierdoor steeg de onderliggende winst dit eerste halfjaar naar 21,5 miljoen, oftewel: ruim 80 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2019. Plannen voor verdere efficiency zijn er ook en die plannen worden later dit jaar bekendgemaakt. Op 15 september aanstaande publiceert ForFarmers de strategie voor de jaren 2020-2025.

Stikstofdebat

CEO Yoram Knoop van ForFarmers geeft aan dat de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en het stikstofdebat in Nederland de bepalende factoren waren. Ondanks de coronamaatregelen wist ForFarmers de productie en het transport van voer zonder complicaties voor klanten voort te zetten.

'De sluiting van de horecasector heeft vooral in het tweede kwartaal de afzet van onze klanten beïnvloed. Dat hebben we met name in het Verenigd Koninkrijk gemerkt in onze volumeontwikkeling.'

Discussie

'Ook staan onze klanten steeds meer onder druk om de impact van hun business op het milieu te verkleinen', geeft Knoop aan. 'Dit vertaalt zich in verschillende maatregelen in de landen waarin we actief zijn.'

Vooral in Nederland, waar de agrarische sector wereldwijd volgens hem vooroploopt met de ontwikkeling van duurzame concepten, zorgt de discussie rondom de door de overheid te nemen maatregelen om de uitstoot van stikstof te verminderen voor onrust en onzekerheid in de sector. 'De behoefte aan advies gestoeld op data-analyse neemt in dit licht steeds verder toe. Dit is de kern van onze Total Feed aanpak.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer