Recirculatie+in+vleesverwerking+bron+corona
Nieuws
© Vion

Recirculatie in vleesverwerking bron corona

Het recirculeren van lucht in combinatie met de lage temperatuur is de hoofdoorzaak van de verspreiding van het coronavirus in de slachterij en vleesverwerking. Het virus is daarbij over ruim 8 meter verspreid. Die conclusie trekken vier Duitse onderzoeksinstituten na bestudering van de corona-uitbraak bij Tönnies in Rheda-Wiedenbrück.

Bij het onderzoek is de overdracht van de eerste besmettingen in mei dit jaar gereconstrueerd. Dat is gebeurd in de afdeling rundvleesverwerking bij Tönnies. Volgens deze reconstructie is het virus van één medewerker naar meerdere medewerkers tot op een afstand van meer dan 8 meter overgebracht.

De omstandigheden in de vleesverwerking lijken ideaal te zijn geweest voor de verspreiding van het virus. De koele lucht, de voortdurende recirculatie en weinig aanvoer van verse lucht in combinatie met de inspannende werkzaamheden in de verwerking zorgen er volgens de onderzoekers voor dat het virus zich via aerosolen ver kan verspreiden. De onderzoekers zien dit als de belangrijkste factor die ook in andere slachterijen, vleesverwerking en ook de visverwerkende bedrijven voor de verspreiding van het coronavirus kan zorgen.

Huisvesting arbeidsmigranten

De huisvesting van de arbeidsmigranten lijkt in de onderzochte fase van de uitbraak – bij het begin van de uitbraak – geen rol van betekenis te hebben gespeeld.

De vleesverwerkende bedrijven spelen al direct in op de uitkomst van dit onderzoek. Bij Tönnies is een virusfilter in de recirculatie-installatie geplaatst. Op de slachterijen van Vion wordt gewerkt met het ontsmetten van de lucht.

Uitvoerende instanties

Het onderzoek is uitgevoerd door het Heinrich-Pette-Instituts, het Leibniz-Institut voor Experimentele Virologie, de Universiteitkliniek Hamburg-Eppendorf (UKE) en het Helmholtz-Centrum voor Infectieonderzoek.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer