Diergezondheid+blijven+verdedigen
Blog
© Studio Van Assendelft

Diergezondheid blijven verdedigen

Al eerder schreef ik een blog genaamd 'Precisievoeding bij mens en dier?'. Hierin beschreef ik onder andere hoe belangrijk een goede eiwitvoorziening is voor mens en dier. Bij onze varkens rekenen we precies uit hoeveel energie, eiwit en vitamines ze moeten krijgen voor optimale productie én gezondheid.

We hebben de afgelopen weken in het nieuws gezien hoe het de melkveehouders vergaat: ze werden geconfronteerd met 'dé voermaatregel'. Om de stikstofuitstoot te verlagen, worden ze in een bepaalde periode van het jaar, dus gewoon tijdens lopende productiecycli, gedwongen om de dieren te onthouden van precisievoeding. De koeien mogen in feite geen krachtvoer meer krijgen vanaf september. Dit is een belangrijke aanvulling op het dagelijkse rantsoen van de koeien om het optimaal te maken voor de diergezondheid en de productie.

Ik denk dat wij in de varkenssector heel goed begrijpen wat voor impact dit heeft op de dieren. Groeiende en zeker ook dragende dieren hebben zekere nutritionele behoeftes! Deze week praat ik weer over bigvitaliteit met een groep specialisten die zich hiermee bezig houdt. Veel aspecten komen daar aan bod, van verzorging tot gezondheid en voeding. Het is duidelijk dat voeding in de dracht een belangrijk element is voor een goede bigvitaliteit. Aan de ene kant houden we ons dus bezig met precisievoeding en aan de andere kant zien we deze verontrustende ontwikkeling bij het rundvee. Dit lijkt een klem waarin veehouders en adviseurs vast komen te zitten. Zorg voor het dierenwelzijn en de diergezondheid, dat is voor ons allemaal belangrijk.

Ik voel dus erg mee met de melkveehouders. Het is goed dat, naast de boeren, ook de dierenartsen en andere deskundigen zich hierover hebben laten horen. Dierenartsen voorzien gezondheidsproblemen bij de koeien en kalveren door deze maatregel.

Helaas lijkt de impact op de gezondheid van de dieren niet te zijn meegewogen bij het besluit tot deze maatregel. Of in elk geval dreigt de gezondheid van de dieren het onderspit te delven. Onbegrijpelijk wat mij betreft. Onverteerbaar ook om diergezondheid op te offeren voor een in feite juridisch probleem.

Ik wens de melkveehouders daarom veel succes bij het verdedigen van de diergezondheid.

Karien Koenders
Adviseur gezondheid Topigs Norsvin NL

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer