Goede+afspraken+maken+bij+export
Nieuws
© Varkens Archief

Goede afspraken maken bij export

Varkenshouders die biggen, vleesvarkens, opfokzeugen of slachtzeugen exporteren met een transportduur boven de acht uur, moeten goede afspraken maken met hun exporteur/transporteur. Dat adviseert de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) aan de leden naar aanleiding van de nieuwe regels over transport bij hoge temperaturen.

Vanaf een voorspelde buitentemperatuur van 30 graden ergens op de route geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen exportcertificaat meer af voor transporten langer dan acht uur. Temperaturen boven de 30 graden komen in Frankrijk en Spanje geregeld voor. En ook bij transport naar het oosten van Europa kan dit geregeld het geval zijn.

Omdat de export van biggen in de zomer al snel een probleem kan worden, heeft de POV aangedrongen op maatwerk. Dat heeft geleid tot een aantal uitzonderingen op de regel. Die staan in de Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten.

Deze uitzondering houdt in dat vervoer in een vrachtwagen met actieve koeling van voldoende capaciteit wel kan. Eventueel in combinatie met verlaging van de beladingsgraad. De NVWA kan dan toch een exportcertificaat afgeven. Ook mag de NVWA een exportcertificaat afgeven indien er vooraf in een reisjournaal kan worden aangetoond dat het transport voornamelijk plaatsvindt in de avond, nacht en vroege ochtend. Op momenten dat de buitentemperatuur niet boven de 30 graden uitkomt.

De POV adviseert de varkenshouders goede afspraken te maken met hun exporteur/transporteur. Vee & Logistiek Nederland en Saveetra, de Samenwerkende Veetransporteurs, hebben informatie beschikbaar voor het opstellen van een reisjournaal dat de goedkeuring van de NVWA kan wegdragen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer