Nieuw+sperma%2Dwinstation+paradepaardje+Klasse+Ki
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Nieuw sperma-winstation paradepaardje Klasse Ki

Het nieuwe sperma-winstation van Klasse Ki in Son was vanaf 23 tot en met 29 juni te bezichtigen voor varkenshouders en andere genodigden. De stal voldoet aan alle nieuwste eisen. De beren worden comfortabel gehuisvest op een 30 centimeter dikke laag strooisel. Grondbuizen zorgen voor de aanvoer van de gefilterde verse lucht.

Het sperma van de DanBred-beren gaat vanuit hier naar de klanten in Nederland, de omliggende landen en is via Schiphol ook binnen 24 uur op verre bestemmingen als Thailand of Zuid-Afrika. De bouw van de nieuwe stal werd mogelijk nadat Klasse Ki en DanBred in 2018 een vergaande samenwerkingsovereenkomst hebben getekend.

KLASSE Ki huurt de nieuwe KI-stal voor lange termijn van Baregmo, eigendom van de familie Bart Beniers (midden). De oprichters van Klasse Ki Toon van Stipdonk (links) en Mark van Gaal (rechts) kunnen zo de activiteiten verder uitbreiden.
KLASSE Ki huurt de nieuwe KI-stal voor lange termijn van Baregmo, eigendom van de familie Bart Beniers (midden). De oprichters van Klasse Ki Toon van Stipdonk (links) en Mark van Gaal (rechts) kunnen zo de activiteiten verder uitbreiden. © Studio Van Assendelft

Bart Beniers heeft voor het eerst in zijn inmiddels lange loopbaan als veehouder – op zijn thuisbedrijf 8 kilometer verderop heeft hij 100 stuks melkvee en 40.000 leghennen- niet zelf de regie gevoerd over de bouw. ‘Dat is me best goed bevallen.’
Bart Beniers heeft voor het eerst in zijn inmiddels lange loopbaan als veehouder – op zijn thuisbedrijf 8 kilometer verderop heeft hij 100 stuks melkvee en 40.000 leghennen- niet zelf de regie gevoerd over de bouw. ‘Dat is me best goed bevallen.’ © Studio Van Assendelft

Aan de voorzijde van het gebouw zit de intro-stal. Daar komen de nieuwe KI-beren binnen. Ze komen met geconditioneerd hitte-behandeld transport vanaf de quarantaine-stallen.
Aan de voorzijde van het gebouw zit de intro-stal. Daar komen de nieuwe KI-beren binnen. Ze komen met geconditioneerd hitte-behandeld transport vanaf de quarantaine-stallen. © Studio Van Assendelft

Tien dagen na aanvoer van de beren in de intro-stal worden er opnieuw bloedmonsters genomen. Dat gebeurt om een extra controle uit te voeren op alle belangrijke ziekten.
Tien dagen na aanvoer van de beren in de intro-stal worden er opnieuw bloedmonsters genomen. Dat gebeurt om een extra controle uit te voeren op alle belangrijke ziekten. © Studio Van Assendelft

Ilse Hoogesteger –verantwoordelijk voor de diergezondheid en de export- laat zien waar het sperma straks het sperma-winstation verlaat. Het gaat vervolgens naar het laboratorium en van daaruit naar de klanten wereldwijd.
Ilse Hoogesteger –verantwoordelijk voor de diergezondheid en de export- laat zien waar het sperma straks het sperma-winstation verlaat. Het gaat vervolgens naar het laboratorium en van daaruit naar de klanten wereldwijd. © Studio Van Assendelft

Via een aparte ruimte is het mogelijk voor bezoekers om een blik in de berenstal te werpen.
Via een aparte ruimte is het mogelijk voor bezoekers om een blik in de berenstal te werpen. © Studio Van Assendelft

Buiten tegen de stal aan ligt over twee meter breedte een strook met scherpe stenen. Dat is een van de maatregelen die ervoor gaat zorgen dat ongedierte de stal niet binnen kan komen. Via het rooster gaat de verse lucht onder de stal door naar de andere kant.
Buiten tegen de stal aan ligt over twee meter breedte een strook met scherpe stenen. Dat is een van de maatregelen die ervoor gaat zorgen dat ongedierte de stal niet binnen kan komen. Via het rooster gaat de verse lucht onder de stal door naar de andere kant. © Studio Van Assendelft

Bovenin de stal hangen aan weerszijden de kanalen die de inkomende gefilterde lucht verdelen via inlaatventielen. Daar moest tijdens de open dagen nog de laatste hand aan worden gelegd.
Bovenin de stal hangen aan weerszijden de kanalen die de inkomende gefilterde lucht verdelen via inlaatventielen. Daar moest tijdens de open dagen nog de laatste hand aan worden gelegd. © Studio Van Assendelft

In de ruime hoge stal is plaats voor 218 beren.
In de ruime hoge stal is plaats voor 218 beren. © Studio Van Assendelft

Peter Mathiasen en Peter Thomsen van DanBred laten zien dat de stijging van de groei per dag zowel voortkomt uit zowel de DanBred zeugenlijnen als de Duroc eindbeer.
Peter Mathiasen en Peter Thomsen van DanBred laten zien dat de stijging van de groei per dag zowel voortkomt uit zowel de DanBred zeugenlijnen als de Duroc eindbeer. © Studio Van Assendelft

Jaarlijks boekt DanBred door de verbetering van de onder andere de biggenproductie, voerconversie en groei een genetische vooruitgang van 1,81 euro per vleesvarken.
Jaarlijks boekt DanBred door de verbetering van de onder andere de biggenproductie, voerconversie en groei een genetische vooruitgang van 1,81 euro per vleesvarken. © Studio Van Assendelft

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer