Niet+in+alle+situaties+beroepsverbod+bij+saneren
Nieuws
© Jos Thelosen

Niet in alle situaties beroepsverbod bij saneren

In de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) staat dat een varkenshouder die meedoet een beroepsverbod krijgt. Maar voor varkenshouders met meerdere locaties is dat een ander verhaal, stelt José Jochemsen-Vernooij van Hekkelman advocaten en notarissen.

Er zijn over het beroepsverbod veel vragen bij de varkenshouders, merkt Jochemsen-Vernooij. Vandaar dat ze er een blog over schreef op de website van Hekkelman. 'Zodat de varkenshouders beter weten waar ze nu aan toe zijn.'

Op zich is de Srv wel duidelijk. Er staat dat een varkenshouder met een varkensbedrijf op één locatie bij deelname aan de Srv niet op een andere locatie een nieuw varkensbedrijf of ander intensief veehouderijbedrijf kan starten. Deze varkenshouder heeft wat dat betreft dus een beroepsverbod voor onbepaalde tijd.

Dit beroepsverbod geldt voor de partij die de overeenkomst met de Staat sluit. Die partij kan de varkenshouder zijn of bij bijvoorbeeld een vof of andere ondernemingsvorm een naast familielid. Alleen als het naaste familielid geen bestuurder of eigenaar is van de onderneming die de overeenkomst sluit, kan dat familielid wel op een andere locatie een varkensbedrijf of intensief bedrijf starten.

Meerdere locaties

Voor varkensbedrijven die bij inschrijven op de Srv al meerdere locaties hadden, ligt de zaak anders. Ze nemen doorgaans alleen deel met een van die locaties, zijnde de locatie die de meeste geuroverlast veroorzaakt voor omwonenden en voldoet aan de vereisten uit de Srv.

Op de andere locatie of locaties mag die varkenshouder gewoon door blijven gaan met varkens houden. Voor deze varkenshouder geldt dus geen beroepsverbod voor de varkenshouderij of een andere intensieve veehouderijtak.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer