Verse+mest+belangrijk+bij+vergisting
Nieuws
© Varkens Archief

Verse mest belangrijk bij vergisting

Bij het slagen van monovergisting van varkensmest is het van belang om verse mest te gebruiken. Uit onderzoek van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro blijkt dat monovergisting van varkensmest op kleine schaal haalbaar is.

Kleinschalige mestvergisting of pocketvergisting is tot nu toe vooral in gebruik op melkveebedrijven. Maar het systeem is zeker ook toepasbaar op varkensbedrijven blijkt uit recent onderzoek van Inagro.

In een kleine biogasinstallatie van 200 kubieke meter is monovergisting getest. Daarbij werd gebruikgemaakt van een combinatie van varkensdrijfmest en dikke fractie. De drijfmest werd eens in de week vanuit de mestopslag in de vergister gebracht en de dikke fractie meerdere keren per week.

VeDoWS-systeem

De dikke fractie komt van een bedrijf dat gebruikmaakt van het VeDoWS-systeem. Hierbij wordt de urine onder de roosters direct afgevoerd via een hellende vloer. De dikke fractie blijft liggen en wordt dagelijks via een mestschuif verwijderd.

De vergisting van het mengsel van drijfmest en dikke fractie verliep zonder problemen. De energieproductie was stabiel. De dikke fractie heeft een groot potentieel voor de productie van biogas: gemiddeld 112 kuub per ton. De niet-verse varkensdrijfmest komt op hooguit 25 kuub per ton mest.

Verpompbaar

'Alleen dikke fractie gebruiken zou dus beter zijn, maar de drijfmest is nodig om de mest verpompbaar te houden', zegt onderzoeker Sander Vandendriessche van Inagro. 'Verder geldt hoe verser de mest hoe beter. Want het potentieel aan biogas is dan hoger en er zijn bij verse mest minder emissies naar het milieu. Niet alleen van methaan, maar ook van ammoniak.'

In het onderzoek is gewerkt met een verblijftijd van 35 dagen. In het digestaat was daarna nog biogas aanwezig. Met een langere verblijftijd kan de opbrengst omhoog. Maar volgens de onderzoeker is het waarschijnlijk beter om het digestaat terug te brengen in het systeem en de verblijftijd in te korten om het economisch rendabel te maken. In het najaar is er meer bekend over de economische haalbaarheid.

Dagverse drijfmest

De resultaten in België komen goed overeen met de vergisting van verse mest zoals dat bij De Hoeve Innovatie in Valkenswaard gebeurt. Dagverse drijfmest kan tot wel 40 kuub biogas per ton leveren waarbij tegelijk de emissies erg laag zijn. Hoe langer de verblijftijd van mest in de kelder, hoe lager de opbrengst van biogas en hoe hoger de emissies.

Ook mestverwerkers zoals Bio Transitie Centrale (BTC) De Peel – de doorstart van Terramass – gaat mest vergisten en wil daartoe liefst zo vers mogelijke mest ontvangen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer