Nieuwe+mestverwerker%2C+bestaande+locatie
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Nieuwe mestverwerker, bestaande locatie

Na het failliet van Terramass in Odiliapeel is nu een doorstart rond. Met Bio Transitie Centrale (BTC) De Peel gaat Henk Willems de locatie met vergunning om 200.000 ton mest te verwerken nieuw leven inblazen. ‘Er moet nog wel veel omgebouwd worden voordat de eerste kuub mest wordt verwerkt.’

Willems, eigenaar van mestverwerker Agro America en voormalig directeur van Terramass, gaat min of meer gehuurd in de loods en op de ondergrond van loonbedrijf Peters aan de slag. ‘Het zou zonde zijn als deze unieke locatie met vergunning niet benut wordt voor het verduurzamen van de veehouderij. Doordat de provincie intern salderen toestaat om de stikstofuitstoot te beperken, kunnen we ook doelgericht aan de slag’, zegt hij. ‘Maar de coronacrisis speelt ook ons parten om een goede tijdsplanning te maken voor het ombouwen van de bestaande installatie.’

Het vergisten van uitsluitend mest pakt Willems samen op met het bedrijf Blue Sphere. Het biogas zal worden gebruikt om stoom te maken dat is te benutten voor het verwerken van mest. ‘We streven ernaar om wat energieverbruik betreft zelfvoorzienend te zijn’, zegt Willems. ‘Na de nieuwe start zal er nog een mineralenconcentraat vrijkomen. Maar het is de bedoeling om de installatie en het proces steeds verder te optimaliseren zodat die vloeibare meststoffenfractie opdroogt.’

Te vroeg

Voor het maken van afspraken over de aanvoer van mest, vindt Willems het nu nog te vroeg. ‘Eerst moet er een concrete planning op tafel liggen om de boel draaiende te krijgen. Met een marktconform tarief komt ook de aanvoer van mest goed.’

Lees meer over deze mestverwerkingslocatie in Odiliapeel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer