Volledig+biologische+wering+muizen+en+ratten
Nieuws
© John Claessens

Volledig biologische wering muizen en ratten

De beste aanpak van muizen en ratten is voorkomen dat ze het bedrijf binnenkomen. Dat moet lukken met een volledig biologische aanpak en de samenwerking tussen Limagrain, Vivara Pro en APC, zegt Joan Rooijakkers, commercieel directeur van APC. Geur speelt hierbij een belangrijke rol.

Als muizen en ratten in de stal kunnen komen is het heel moeilijk om ze daar weer weg te krijgen. 'Met alleen lokdozen en afvangen van de dieren gaat dat niet lukken, dan blijft er gif nodig', zegt Rooijakkers. 'Varkenshouders willen echter liever van dat gif af en willen een aanpak bij de bron. Daarbij is gif al grotendeels verboden en worden de regels nog strikter. Daarom hebben we gezocht naar een andere aanpak op biologische basis.'

Geurstoffen gebruiken

Doel van de aanpak is voorkomen dat muizen en ratten bij de stallen komen. Dat kan met een aanpak in drie stappen. Een heel belangrijke stap is het gebruik van geurstoffen Rooijakkers: 'Muizen en ratten zien niet zo goed, maar ruiken des te beter. Daarom gebruiken we geurstoffen van leeuwen en brand die we op strategische plekken aanbrengen. Dat houdt al 70 procent van de muizen en ratten tegen. Dan ben je er dus nog niet en daarom zijn de andere stappen ook nodig.'

Een van die stappen is het plaatsen van nestkasten voor uilen en bijvoorbeeld haviken die Vivara Pro levert. De uilen vangen een deel van de muizen en haviken jagen onder andere op ratten. En doordat de roofvogels er zijn durven de muizen en ratten minder dicht bij de stallen te komen.

Geurende kruiden

Dat is echter niet genoeg om het ongedierte weg te houden. Derde stap is daarom het inzaaien van een 7 meter brede rand met speciale kruiden rondom de varkensstal. De kruiden die Limagrain levert verspreiden zowel boven als onder de grond geurstoffen die de ratten en muizen niet prettig vinden. Daarbij wordt er ook een speciaal soort scherp gras ingezaaid. Die snijdt in de snorharen waardoor de muizen en ratten liever wegblijven.

'Met al deze stappen samen willen we voorkomen dat de muizen en ratten in de stal komen', zegt Rooijakkes. 'Het is een volledig biologische aanpak. Tien varkenshouders zijn er al mee gestart. Als controlemaatregel zetten we een speciale va bij de stal, om de laatste muizen en ratten weg te vangen. En pas als het een keer mis gaat kun je nog gif gebruiken. Alleen als laatste redmiddel. We zullen best wat hobbels tegenkomen, maar bij de vliegenbestrijding is het ook gelukt om naar 100 procent biologisch te gaan.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer