Schoonmaakhulpen+voor+spuiten
Nieuws
© Koos Groenewold

Schoonmaakhulpen voor spuiten

Varkenshoudster Ruth van der Haar in Collendoorn heeft haar schoonmaakroutine bij injectiespuiten herzien. Een waterkoker (100 graden Celsius ) en vaatwasser (programma van minimaal 50 graden Celsius) helpen haar kleine en grote spuiten keer op keer écht schoon te krijgen.

‘Ik schrok me een hoedje toen ik de testresultaten van twee swabs van normaal gereinigde spuiten van mijn vermeerderingsbedrijf zag’, vertelt Van der Haar. ‘Ik dacht dat schoonmaken, spoelen met heet water en netjes en koel bewaren in de koelkast, een prima methode was. Temeer ik altijd dezelfde middelen per spuit gebruik. Maar dat is dus niet zo.’

Door extra focus op spuithygiëne ontdekte Van der Haar dat de revolverspuit met verlengstuk voor de zeugen zeker niet moest worden vergeten. ‘Die heb ik eerst een keer laten reinigen en ontsmetten bij mijn diereartsenpraktijk. Maar nu gaat die voortaan mee in de vaatwasser. Huishoudelijke apparaten zijn voortaan mijn beste schoonmaakhulpen voor deze belangrijke stalbenodigdheden.'

De varkenshouder zet hiermee weer een stapje vooruit bij het verbeteren van de diergezondheid. 'Alle kleine beetjes helpen.'

Lees ook haar blog op Varkens.nl.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer