Over+een+andere+boeg
Blog
© Studio Van Assendelft

Over een andere boeg

De wereldeconomie draait om gezondheid. De uitbraak van het coronavirus bij de mens maakt dat maar weer eens overduidelijk. En alle ingrijpende maatregelen die genomen worden klinken varkenshouders niet onbekend in de oren. Quarantaine, contacten vermijden, handen grondig wassen, algehele hygiëne, et cetera.

Voor onze varkensbedrijven is gezondheid van de dieren een voorwaarde voor succes. En om plezier in het vak te houden. Vitale varkens die lekker in hun vel zitten, presteren. Dieren die tegen een gezondheidsstootje kunnen en niet compleet uit balans raken bij een zuchtje tegenwind. Dat is hét ideaal voor ondernemende vakmensen in de varkenshouderij.

Niks is vervelender dan te moeten werken in een omgeving met lusteloze dieren. Tenzij je in de varkensgezondheidszorg actief bent. Varkensartsen – zeker van de oudere generatie – zijn opgeleid om zieke dieren te genezen. Oplossen van varkenskwalen is ook nu nog een van hun belangrijkste inkomstenbronnen. Met gezondheidsbegeleiding en kerngezonde dieren op alle varkensbedrijven zouden ze hun kostje amper kunnen verdienen. Hoe graag die beroepsgroep ook naar een ander verdienmodel zou willen, ze worden door de boer nog steeds afgerekend via de kostprijs van de vaccins en diergeneesmiddelen.

Varkenshouders zouden slimmer moeten zijn. Zo’n negatief gecorreleerd inkomstensysteem – hoe ongezonder de dieren, hoe hoger de verdiensten – moeten ze niet in stand willen houden. Het is niet volhoudbaar. Niet goed voor het welzijn van de dieren, niet voor de portemonnee van de boeren, niet voor de liefhebbers van vlees en niet goed voor het maatschappelijk draagvlak.

Pioniers onder de varkenshouders en varkensartsen zouden het samen over een andere boeg kunnen gooien. De varkensartsen rijkelijk belonen zo lang de diergezondheid op zijn bedrijf op orde is. Komt er een kink in de gezondheidskabel, dan zouden zij fors in moeten leveren.

De inspanning die de varkensarts vervolgens zal leveren om de gezondheid weer snel op niveau te krijgen, zal ongetwijfeld doelgericht en effectief zijn. Wie pakt de handschoen op en gooit het over een andere boeg?

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer