Kennis+AVP%2Dgenen+versnelt+vaccinontwikkeling
Nieuws
© hans menop

Kennis AVP-genen versnelt vaccinontwikkeling

Onderzoekers van het Engelse Pirbright Institute en de University College London hebben de genexpressie van het complete Afrikaanse varkenspestvirus uitgedokterd. Dat kan de ontwikkeling van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) flink gaan versnellen, verwacht expert Willie Loeffen.

De onderzoekers hebben met behulp van nieuwe technieken onderzocht welke genen in welke stadia van een infectie met Afrikaanse varkenspest een belangrijke rol spelen. Daarbij hebben ze genen gevonden die vooral in het begin van de infectie een hoge genexpressie hebben, wat betekent dat ze een belangrijke rol spelen.

Die genen zorgen ervoor dat het Afrikaanse varkenspestvirus het immuunsysteem kan omzeilen, zodat het niet wordt ontdekt. Later zijn er genen actief die vooral zorgen voor het vermeerderen van het AVP-virus. Verder vonden de onderzoekers zes genen die voortdurend actief zijn, waarbij vier nieuwe genen zitten waarvan de werking nog niet bekend is.

Belangrijk voor AVP-vaccin

De kennis van de genexpressie is volgens Loeffen, expert op het gebied van Afrikaanse varkenspest bij Wageningen Bioveterinary Research, erg belangrijk. 'Het betekent dat de ontwikkelaars van vaccins veel gerichter kunnen zoeken naar genen die ze willen uitschakelen om een goed en veilig vaccin te maken. Tot nu toe was het zoeken naar een vaccin nog vaak 'trial and error'.'

Met de nieuwe kennis over de genexpressie en andere onderzoeken die naar het AVP-virus zijn uitgevoerd, komt een AVP-vaccin dan ook dichterbij. Zeker omdat het belang van een vaccin veel groter is geworden nu de virusziekte zich heeft verspreid. Loeffen: 'Er zijn steeds meer instituten en bedrijven bezig met de vaccinontwikkeling. Daarbij zijn de technieken om een vaccin te ontwikkelen flink verbeterd ten opzichte van tien jaar geleden.'

Oraal vaccin

Het blijft een lastige vraag binnen welke tijd een goed en veilig vaccin beschikbaar is. Voor het vaccineren van wilde zwijnen is een oraal opneembaar vaccin nodig. Dat vaccin moet niet alleen veilig zijn, maar ook effectief genoeg omt verspreidiong van het AVP-virus onder wilde zwijnen tegen te gaan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer