EFSA%3A+Aanpak+Afrikaanse+varkenspest+Belgi%C3%AB+werkt
Nieuws
© outdooralabama.com

EFSA: Aanpak Afrikaanse varkenspest België werkt

De aanpak met omheinen, activiteiten stilleggen en dode wilde zwijnen opsporen in België pakt goed uit. Dat meldt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in haar rapport over de Afrikaanse varkenspest.

Na de introductie van Afrikaanse varkenspest in september 2018 hebben de Waalse autoriteiten diverse maatregelen genomen. Het begon met het plaatsen van hekwerken ruim buiten de eerste vindplaats van besmette zwijnen. Dat hekwerk werd steeds uitgebreid bij het vinden van nieuwe besmette zwijnen om ervoor te zorgen dat de besmetting binnen de hekken bleven. In totaal is er 300 kilometer hekwerk geplaatst.
Daarnaast werden andere maatregelen genomen. De varkensbedrijven in de besmette zone zijn geruimd en alle activiteit binnen de besmette gebieden werd stilgelegd. Voeren van zwijnen werd verboden.
Er is actief gezocht naar kadavers van besmette zwijnen. Dat gaat nog steeds door. De laatste besmettingen die zijn gevonden betroffen dieren die al enige tijd geleden waren bezweken. Jacht werd in eerste instantie stilgelegd. Inmiddels worden de laatste zwijnen binnen het gebied opgespoord en gedood. De verwachting is dat het gebied eind maart vrij kan zijn van Afrikaanse varkenspest.

Mens blijft risico

Uit het EFSA rapport blijkt dat het percentage besmette wilde zwijnen niet verandert. Van de bejaagde zwijnen is minder dan 0,05 procent besmet. De verspreiding van de ziekte via de wilde zwijnen gaat betrekkelijk langzaam, dat wil zeggen van 2,9 tot 11,7 kilometer per jaar. Het grootste risico blijft de mens die de ziekte via besmet voedsel snel over grote afstanden kan verspreiden.

In een land als Roemenië is en blijft de backyard farming het grootste risico. Ook hier is de mens een nadelige factor omdat die de ziekte gemakkelijk kan overbrengen van de ene naar de andere plaats. Bovendien is er te weinig zicht op de verplaatsingen van dieren, is de bio security slecht en contact met wilde zwijnen mogelijk.

'Backyard farming is groot risico in Roemenië.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer