Jongere+medewerker+wil+anders+werken
Nieuws
© Varkens Archief

Jongere medewerker wil anders werken

De leeftijd van de medewerkers op varkensbedrijven zal de komende jaren dalen. De jongere medewerkers die de babyboomers gaan vervangen, stellen andere eisen aan hun werkomgeving en relatie tot de werkgever om ze tevreden te houden.

Het in dienst nemen van jongere medewerkers kan leiden tot een verstoring van de resultaten op het varkensbedrijf. Dat hoeft niet stellen Kasey Sheldon en Valerie Duttlinger, van adviesbureau Summit SmartFarms in National Hog Farmer. Dat kan door rekening te houden met de eisen en verwachtingen die de verschillende generaties stellen aan hun werkomgeving.

Sheldon en Duttlinger hebben een studie gemaakt van de tevredenheid van de medewerkers van verschillende generaties op de varkensbedrijven. Daarbij zijn de babyboomers de medewerkers geboren van 1946 tot 1964. Generatie X is geboren tussen 1965 en 1980, de millennials van 1981 tot 1995 en generatie Z is geboren na 1995.

De taak van de medewerkers heeft ook invloed op hun tevredenheid. De werkzaamheden in de kraamstal scoren bij de meeste leeftijdsgroep het hoogste. Kraamstalmedewerkers van generatie Z halen zelfs een score van 97,3 procent. De millennials scoren als enige juist slecht met 80,7 procent.
Werken in de inseminatiestal haalt een lage score van 83,7 tot 85,4 procent. Leidinggevenden van generatie X en millennials scoren slecht met 80,5 en 81,7 procent. Generatie Z leidinggevenden zijn dan weer tevreden met 90,8 procent. De managers vanuit generatie X zijn voor 91,7 procent tevreden, van de andere generaties waren er niet voldoende.

'Een doel van het werk is van belang.

Uit het onderzoek blijkt dat met name de millenials extra aandacht behoeven om ze tevreden te houden met hun werk. Dat kan door rekening te houden met hun wensen en eisen. Typisch voor millennials is:
- dat ze uitdagingen willen om te leren en groeien;
- vaak terugkoppeling willen;
- ze willen zelf iets willen leren in plaats van opdrachten krijgen;
- ze willen het idee hebben dat er een doel zit achter hun werkzaamheden, dat is belangrijker dan de beloning;
- ze houden niet van directe conflicten;
- en willen flexibiliteit op de werkvloer.

Voor generatie Z geldt vrijwel hetzelfde. Ze willen liefst nog vaker terugkoppeling en willen graag samenwerken met anderen. Als manager hebben ze liever een milllennial dan een generatie X of babyboomer.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer