Vruchtbaarheid+beter+na+stimulatie+IGF%2D1
Nieuws
©

Vruchtbaarheid beter na stimulatie IGF-1

Een hoger afbigpercentage en meer biggen zijn haalbaar met het verstrekken van extra vitamines tussen spenen en insemineren. Dat blijkt uit de resultaten van de inzet van Lianol Ferti op meerdere bedrijven.

Na het spenen zijn veel maatregelen nodig om te zorgen voor goede vruchtbaarheidsresultaten: een goede beerstimulatie, 16 uur veel licht, een niet te hoge temperatuur in de inseminatiestal en uiteraard de voeding.
Door het zogen zullen zeugen altijd gewicht verliezen. Na spenen moeten de zeugen weer snel in een positieve energiebalans komen met extra suikers en zetmeel zodat de productie van de hormonen insuline en IGF-1 goed op gang komt. Deze hormonen stimuleren op hun beurt weer de productie van andere hormonen en vervolgens het afrijpen en vrijkomen van de eicellen.

Vooral bij jonge zeugen is het conditieverlies tijdens de zoogperiode soms te groot. Met alleen extra suikers en zetmeel in het voer komt het hormoonsysteem van de zeug dan toch niet goed op gang. Met name de productie van IGF-1 staat bij deze zeugen onder druk. Uit onderzoek blijkt dat dit met de inzet van het fermentatieproduct Lianol Ferti is te verbeteren.

Positief effect


Proeven met het verstrekken van Lianol Ferti bij jonge zeugen op twee bedrijven laten de positieve effecten van het vitamine- en mineralenmengsel zien. Bij de zeugen van de tweede worp verbeterde het afbigpercentage van 78 naar 98 procent. Het interval spenen-insemineren liep terug van 6,7 naar 5. Het aantal gespeende biggen verbeterde van 15,8 naar 16,8. Bij de derde worpszeugen waren de resultaten wat minder spectaculair maar verbeterde met name het aantal gespeende biggen nog van 16,6 naar 17,1.
Op een tweede bedrijf werd alleen het effect op de tweede worpszeugen onderzocht. Hier daalde het aantal terugkomers flink van 33,3 naar 14,4 procent. Het aantal levend geboren biggen steeg van 14,4 naar 14,8.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer