Consument+blijft+vlees+trouw
Nieuws
©

Consument blijft vlees trouw

De vleesconsumptie is in 2018 met 0,6 kilo per hoofd van de bevolking gestegen. Mogelijk doordat er meer vlees buitenshuis wordt geconsumeerd. De dalende trend in de consumptie lijkt daardoor gekeerd, volgens het rapport opgesteld door Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

In 2009 was de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking (inwoner) het hoogste met 79,1 kilo. Daarna zette een dalende trend in toto 76,6 kilo in 2016. In 2017 bleef de vleesconsumptie gelijk en in 2018 is die weer licht gestegen naar 77,2 kilo per inwoner. Het gaat daarbij om karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Vuistregel is dat de helft hiervan wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren. De cijfers zijn gebaseerd op CBS-cijfers over het aantal slachtingen, in- en uitvoer van vlees en voorraadmutaties.
Wageningen Economic Research kan niet aangeven waar de hogere consumptie door komt. Mogelijk heeft het te maken met een beter inkomen, een lang barbecueseizoen en meer omzet buitenshuis in de horeca, mogelijk mede door een toenemend aantal toeristen.

Haaks op eerder onderzoek
De toegenomen consumptie lijkt haaks te staan op de cijfers van marktbureau IRI. Die lieten zien dat consumenten in euro’s 9 procent minder uitgaven aan vlees. De omzet aan vleesververvangers in de supermarkten steeg in euro’s in twee jaar tijd met ruim 50 procent. De omzet in vleesvervangers groeide dus wel flink, maar bleef steken op 4,5 procent van de omzet in vlees in de supermarkt. Daarnaast zeggen de cijfers niet alles over de omzet in kilo’s. Vleesvervangers zijn vaak prijzig. Uit de cijfers die Wageningen Economic Research berekent blijkt dus dat de vleesconsumptie niet verder daalt maar weer licht stijgt. Mogelijk wordt er dan wel minder in de supermarkt aangekocht, maar stijgt de consumptie buitenshuis.

Varkensvlees populairste
Varkensvlees blijft de populairste vleessoort. De consumptie is met 100 gram gestegen naar 36,6 kilo per hoofd van de bevolking. De consumptie van pluimveevlees stijgt het meeste met 0,4 kilo naar 22,5 kilo per inwoner. De consumptie van rundvlees stijgt met ook met 100 gram naar 15,5 kilo per inwoner.

Wakker Dier had de stijging van de vleesconsumptie niet verwacht en reageert teleurgesteld. De verwachting was dat door het toenemende aanbod van vleesvervangers de dalende trend van de vleesconsumptie door zou gaan.

Het rapport over de vleesconsumptie is hier te vinden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer