Belgen+starten+laatste+fase+AVP%2Dbestrijding
Nieuws
©

Belgen starten laatste fase AVP-bestrijding

De besmette zone in de Belgische provincie Luxemburg wordt met ingang van 4 oktober weer afgesloten voor het publiek. Vanaf dat moment wordt er gericht jacht gemaakt op de laatste wilde zwijnen in het gebied. Dat moet er voor zorgen dat de besmetting met Afrikaanse varkenspest definitief verdwijnt.

Sinds 11 augustus is er al geen dood met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn meer gevonden. Wel zijn er seropositieve levende wilde zwijnen gevonden. Dat zijn wilde zwijnen die besmet zijn geraakt met Afrikaanse varkenspest maar niet zijn gestorven. Bij bloedonderzoek worden dan antistoffen tegen AVP gevonden.

Resistent

Om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest zich vanuit deze besmette en kennelijk min of meer resistente zwijnen verspreid heeft de Vlaamse deelregering besloten om nieuwe maatregelen te nemen. Het gehele besmette gebied wordt opnieuw afgesloten voor het publiek. Afgelopen zomer werd juist een deel van het gebied opengesteld voor wandelaars en fietsers. Dat wordt dus weer teruggedraaid.

Door de afsluiting wordt het mogelijk om vanuit een hoogzit op de wilde zwijnen te jagen. Daarmee moeten de laatste wilde zwijnen worden gedood om tot een definitief einde komen aan de besmetting van het gebied.

Sinds 13 september 2018 zijn tot en met 30 september in totaal 3864 wilde zwijnen onderzocht op Afrikaanse varkenspest. Bij 827 zwijnen is het virus ook gevonden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer