Parkeerplaatsen+niet+AVP%2Drisicovrij
Nieuws
©

Parkeerplaatsen niet AVP-risicovrij

Uit een eerste inspectie van risicoparkeerplaatsen blijkt dat wilde zwijnen daar in contact kunnen komen met weggegooid voedsel. Als onderdeel van de gezamenlijke actie van de COV en de KNMvD bezocht dierenarts Sam de Snoeck van de Lintjeshof een parkeerplaats in natuurgebied De Meinweg. Daar vond hij slecht hekwerk en kapotte prullenbakken. De kans op insleep van Afrikaanse varkenspest via weggegooid besmet vlees of vleeswaren is een van de grootste risicofactoren. Via borden op parkeerplaatsen wordt dit risico bij de burgers onder de aandacht gebracht. Omdat dit niet afdoende is, hebben de Centrale organisatie voor de vleessector (COV) en de organisatie van de dierenartsen (KNMvD) tot een gezamenlijke actie besloten. Medewerkers van de slachterijen en dierenartsen van zes praktijken gaan gericht risicoparkeerplaatsen inspecteren. De risicoparkeerplaatsen zijn plaatsen waar veel Oost-Europese chauffeurs parkeren en waar contact met wilde zwijnen mogelijk is. In totaal gaat het om 37 parkeerplaatsen in het zuiden, midden en oosten van het land. Voor de inspectie van die parkeerplaatsen is een auditprotocol opgesteld om goed in beeld te brengen of er risico’s zijn.

Eerste inspectie

Bij de eerste inspectie van de parkeerplaats in natuurgebied De Meinweg vond De Snoeck ondeugdelijk hekwerk. Wilde zwijnen kunnen hier gewoon onderdoor of langs en zo de parkeerplaats op lopen. Ook waren de prullenbakken stuk. De zwijnen hebben daardoor toegang tot de voedselresten in de prullenbakken. De inspectieresultaten van De Snoeck komen terecht bij John Vonk, voorzitter van de vakgroep varkens van de KNMvD. Hij verzamelt ze en neemt ze mee naar het Preventieoverleg AVP dat op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit plaatsvindt. "Daar bespreken we de risico's op insleep van Afrikaanse varkenspest, zoals de risico's die uit onze inventarisatie naar voren komen. Dan kan LNV vervolgens Rijkswaterstaat gericht aansturen om de situatie te verbeteren." Hieronder het overzicht van de risicoparkeerplaatsen. Lees hier het bericht op de KNMvD-website.  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer