Mestverwerking+Greenferm+kan+dit+jaar+starten
Nieuws
©

Mestverwerking Greenferm kan dit jaar starten

De mestverwerkingscapaciteit in Midden-Nederland wordt op korte termijn uitgebreid met 350.000 ton. De bouw van Greenferm is al gestart en nu is de aanvullende financiering ook rond door de ondersteuning vanuit het Mestinvesteringsfonds en Coöperatie FromFarmers.

Greenferm gaat zowel varkens-, rundvee- als kalverdrijfmest verwerken. Het betreft zo’n 70 procent varkensmest en daarnaast mest van rosé en witvleeskalveren. De bouw van de mestverwerker kon al voor de zomer starten doordat al ruim 80 procent van de mest was gecontracteerd en er financiering was vanuit de Rabobank en vanuit mede-initiatiefnemer Berkhof transportbedrijf, die zelf in de installatie investeerde. “Eind dit jaar kan de eerste mest worden aangeleverd en rond de jaarwisseling starten we op”, zegt Willem Berkhof.
Doel is uiteraard naar 100 procent gecontracteerde mest te komen. Want dat drukt de verwerkingskosten. Deelnemers betalen 11,80 euro per kuub aan de poort, daar komt dan het transport bij en 1 euro per kilo fosfaat. Voor die mest hoeven ze dan geen VVO te kopen die toch ook al gauw 1 euro per kilo fosfaat kost.

Meedoen als verzekeringspremie


“Mestverwerken zal niet goedkoper worden dan afzet in de landbouw”, zegt Berkhof. “Maar door een deel te verwerken zal de overige afzet voordeliger afgezet kunnen worden. Zie het mestverwerken daarom als een soort verzekeringspremie. Overigens is de prijs van Greenferm op dit moment lager als de reguliere afzet in de landbouw omdat de verwerking in het tarief zit. Bovendien geeft een continue afzet rust en komt de put in de winter ook niet meer vol, wat weer bespaart op extra opslagkosten.”
Van Berkhof hoeft een veehouder heus niet al zijn mest te contracteren. “Maar als iedereen nu een deel van zijn productie contracteert, dan scheelt het al flink. Stel je hebt 1.000 kuub mest en een contract voor 400 kuub. Daar betaal je dan misschien voor je gevoel 3 euro te veel voor, dat is 1.200 euro per jaar. Zakken de afzetkosten voor de resterende 600 kuub met 2 euro dan is dat gelijk. En als je door een contract niet midden in de winter mest hoeft af te voeren, dan is het voordeel nog groter. Want dan ben je vaak zomaar 5 euro extra per kuub kwijt.”

Uniek verwerkingsproces


Het verwerkingsproces van Greenferm is uniek. Het eindproduct van de verwerking is een gehygiëniseerde, gecomposteerde dikke fractie. Deze dikke fractie met 55 procent droge stof wordt naar het buitenland geëxporteerd en de fosfaat en stikstof in die fractie komen dus niet meer op de Nederlandse markt. Naast de dikke fractie komt er alleen water vrij dat op het riool mag worden geloosd.

Door de bouw van Greenferm neemt de verwerkingscapaciteit in Midden-Nederland flink toe. Op 4 september werd tevens de Groene Mineralencentrale in Beltrum officieel geopend met een capaciteit van 100.000 ton. Meer capaciteit is nog steeds nodig, maar als ook Twence kan gaan draaien, schiet het behoorlijk op.

Ondersteunen investeringsplannen


Het Mestinvesteringsfonds is een initiatief van 25 mengvoerbedrijven en ondersteunt concrete investeringsplannen met als doel de mestverwerking in Nederland te versnellen. Door het verstrekken van achtergestelde geldleningen is het voor investeerders en initiatiefnemers eenvoudiger om vreemd vermogen aan te trekken voor hun project. Greenferm is het dertiende project van het fonds en hiermee wordt 4,8 miljoen kilo extra fosfaat verwerkingscapaciteit gerealiseerd.

Coöperatie FromFarmers wil actief bijdragen aan de toekomst van de veehouderij. Vanuit die missie wil de coöperatie sectorinitiatieven financieel mogelijk maken, bijvoorbeeld initiatieven die bijdragen aan duurzame oplossingen in de sector. In dit licht stelt Coöperatie FromFarmers een achtergestelde lening beschikbaar aan Greenferm.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer