NVWA+inspecteert+meer+risicogebaseerd
Nieuws
©

NVWA inspecteert meer risicogebaseerd

De NVWA heeft tot doel te staan voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur in Nederland. Steekproefsgewijs inspecteren houdt de tienduizenden bedrijven die actief zijn op die terreinen scherp. Risicogebaseerde inspecties moeten excessen helpen voorkomen.

 Op het domein Meststoffen zijn anno 2018 zo’n 50.000 bedrijven actief. Hiervan zijn er 2.400 bezocht en gecontroleerd op naleving van de regelgeving. In 2017 lag het aantal bedrijfsinspecties ruim 1.600 hoger.
Vorig jaar is bij gemiddeld 15 procent van de 2.400 inspecties handhavend opgetreden door de NVWA. Waar de NVWA risicogerichte inspecties uitvoerde is het handhavingspercentages flink hoger: bij 65 procent van de geïnspecteerde landbouwbedrijven van mestproducenten en gebruikers van mest is handhavend opgetreden. Risicogericht inspecteren bij intermediaire ondernemingen zoals mesttransporteurs leidde in de helft van de gevallen tot handhaving.
Bij intermediairs werd in 2017 een handhavingspercentage van 50 procent behaald. De NVWA constateerde toen dat meer handhaving de slechte naleving niet oplost omdat de fraudeprikkel in de mestsector groot is. Daarom is toen een nieuwe aanpak ontwikkeld gericht op het projectmatig oppakken van een aantal risicogerichte (fraudesignalen) inspecties.

Dierenwelzijn


Bijna 40.000 bedrijven in Nederland zitten in het bestand van de NVWA als het gaat om dierenwelzijn. Het gaat met name om welzijn op het primaire bedrijven, bij transport en bij het doden van dieren. Ook het dierenwelzijn van bedrijfsmatig gehouden gezelschapsdieren en dierentuindieren, circusdieren en wilde dieren bewaakt de NVWA.
In 2018 zijn ruim 3.600 veehouderijbedrijven risicogebaseerd geïnspecteerd door de NVWA. Oftewel inspecteurs gingen welzijnscontroles uitvoeren bij geselecteerde boerenbedrijven. Daarom is het handhavingspercentage van 65 procent ook zo hoog, meldt NVWA. Verder is bij controles op diervervoer in ruim 25 procent van de gevallen handhavend opgetreden. Bij het houden van toezicht op het welzijn van dieren op verzamelcentra en bij aankomst op slachthuizen hebben NVWA-dierenartsen iets meer dan 1.100 rapporten van bevindingen opgemaakt. In meer dan 800 gevallen heeft dat geleid tot een maatregel.

Lees het online jaarverslag NVWA 2018.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer