Furieuze+reactie+op+voorstel+halvering+veestapel
Nieuws
©

Furieuze reactie op voorstel halvering veestapel

Halvering van de varkens- en kippenstapel kan volgens D66 de stikstofproblematiek in Nederland oplossen. Want 70 procent van de stikstofuitstoot komt van deze sectoren, stelt D66 kamerlid Tjeerd de Groot. Belangenorganisaties POV, NOP en NVP reageren furieus, omdat de cijfers niet kloppen, zeggen ze in een gezamenlijke reactie. “Kennelijk is alles geoorloofd voor eigen politiek gewin.”

Volgens de Producentorganisatie Varkenshouderij, de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zijn de cijfers die De Groot de wereld in helpt onjuist. Over de bijdrage van stikstof vanuit de veehouderij zijn geen exacte cijfers bekend. Een schatting gaat uit van een bijdrage van een kleine 20 procent stikstof op natuurgebieden die afkomstig is vanuit de landbouw. Dat is dus iets heel anders dan 70 procent stikstofuitstoot die grotendeels afkomstig zou zijn van de intensieve veehouderij.

Geen goede meetmethode


Daarbij is het niet meer dan een schatting omdat goede meetmethoden over de stikstofdepositie in Nederland niet worden gebruikt. Terwijl die wel beschikbaar zijn, weten de belangenorganisaties. Maar het gebruik van deze methoden wordt geblokkeerd door onder andere D66.

Groei auto's, vliegen en woningen


In de ogen van POV, NOP en NVP maakt De Groot misbruik van het ontbreken van goede meetgegevens. Hij wijst het platteland aan als veroorzaker van het stikstofprobleem. Terwijl de vraag is of dit klopt. Het aantal woningen groeide de afgelopen decennia met 100 procent, het aantal auto’s met 300 procent en ook het aantal vliegbewegingen groeide met 300 procent. “Wij maken ons grote zorgen over de leefbaarheid van het platteland. Niet vanwege de stikstof, maar vanwege de nare gewoonte van mensen als Tjeerd de Groot, om plattelanders de schuld te geven van hun eigen alsmaar royalere levensstijl.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer