Varkens+belangrijkste+tussenstation
Nieuws
©

Varkens belangrijkste tussenstation

In 2018 zijn 5,62 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd bij veehouders in Nederland. Dat is 2 procent meer dan in 2017 en een fractie minder dan in 2016. Varkens slobberen daar 2,9 miljoen ton van weg, meldt de OPNV. Het varken is het belangrijkste tussenstation om die reststromen tot waarde te brengen.

De 2,9 miljoen ton vochtrijke voedermiddelen die in de rantsoenen van Nederlandse varkens is verwerkt, is gelijk gebleven aan 2017. Dat betekent dat het aandeel van de reststromen dat de varkenshouderij opneemt met 1,1 procent is gedaald: van 52,7 naar 51,6 procent.
De belangrijkste hoofdproducten voor de varkenshouderij in volume blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, wei- en melkproducten en tarwegistconcentraat.

Besparen op droogkosten


Het drogestofgehalte van het gemiddelde pakket van vochtrijke diervoeders is gelijk gebleven in vergelijking met 2017: 20,4 procent. De afzet in tonnen droge stof is daardoor licht gestegen, meldt de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen stimuleert en belangen van producenten behartigt. De 5,62 miljoen ton vochtrijke voedermiddelen komt overeen met ruim 1,3 miljoen ton droge voedergrondstoffen. Bij de productie van vochtrijke voedermiddelen wordt bespaard op droogkosten, waardoor bedrijven gemakkelijker hun CO2-doelstellingen realiseren. Veehouders maken gebruik van producten uit de regio, waardoor het mes aan twee kanten snijdt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer