Van+recycling+naar+circulariteit
Achtergrond
©

Van recycling naar circulariteit

“In Veulen verzamelen en verwerken we al dertig jaar reststromen, zoals producten met cosmetische afwijkingen of die vrijkomen bij productontwikkeling”, zegt Karel van der Velden, Business development manager bij Nijsen/Granico. “Daar maken we veilig en gezond voedsel van met het varken als tussenstation.”

Dagelijks is Van der Velden op allerlei vlakken bezig om de voedselproductie duurzamer te maken. “Wij kozen in 1989 om in deze nichemarkt te stappen. Toen werd het recyclen van afvalstromen genoemd en tegenwoordig heet het kringlopen sluiten en circulair werken.” Varkens die vrijwel alles eten hebben daarin een cruciale rol. “Om reststromen optimaal tot waarde te brengen is een efficiënte varkenshouderij en een varkensvleesverwerkende industrie broodnodig. Dat besef moet bij iedereen komen.”
Het centraal verzamelen en verwerken van reststromen en als veevoeders uitleveren naar varkenshouders maakt Nijsen/Granico uniek. Weggooien van voedsel is zonde, maar Europees en mondiaal gezien wordt er slechts een fractie van die enorme nutriëntenstroom benut om er weer veilig voedsel van te maken. “Alleen al in de EU komen miljoenen tonnen grondstoffen vrij waarvan circa 5 procent wordt benut voor diervoeding. Er is een wereld te winnen.”

Gigantische CO2-besparing


Daarom verdiept Van der Velden zich in wet- en regelgeving om, rekening houdend met alle wettelijke eisen van (voedsel-)veiligheid, het gebruik van nieuwe reststromen te onderzoeken. Ook met het rekenen aan de carbon footprint van veevoergrondstoffen en varkensvlees, houdt hij zich bezig. “Door het gebruik van reststromen in de varkensvoeding wordt de CO2-voetafddruk van ons hamlapje echt substantieel lager. Zo is een gigantische CO2-besparing te realiseren.”
Werken aan zulke duurzaamheidsvraagstukken doet Van der Velden sinds 2011 vanuit de Europese koepelorganisatie voor mengvoerbedrijven, FEFAC. “Het vergt veel overleg en afstemming om wereldwijd dezelfde normen te gebruiken voor de CO2-voetafddruk van diervoeders”, zegt Van der Velden. “Dat geldt ook voor het mogen benutten van nieuwe reststromen voor het veilig voeden van dieren.”

Lees ook zijn verhaal in Varkens.nl 09.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer