Big+Brother+is+watching+you
Blog
©

Big Brother is watching you

Ziet u het al voor u? Overal hangen camera’s in de varkensstal om het gedrag van onze dieren te monitoren. In plaats van een elektronisch oormerk volgen we de dieren met een camera. Deze maakt constant foto’s en stuurt die naar een grote computer met een softwareprogramma dat beelden kan bekijken en beoordelen. Het klinkt misschien als science fiction, maar nee hoor: dit is vandaag de dag werkelijkheid.
Het programma kijkt naar de activiteit, het drink- en vreetgedrag, het sociale gedrag en naar het agressieve gedrag. Met name dat laatste is een hot item. Agressieve varkens veroorzaken staart- en oorbijterij. Dankzij die software krijg je als varkenshouder bijvoorbeeld een melding dat er in hok 20 een agressief varken zit. Eh... ja, die moet je dan zelf nog wel opzoeken. Maar je hoeft niet de hele stal door te lopen. Helaas is de techniek nog niet zover dat het gekoppeld kan worden aan een elektronisch oormerk. Maar je kan je varken er wel tijdig uit halen om erger te voorkomen.
Nog een voordeel van deze software is dat je varkens 24 uur per dag in de gaten kunt houden. Je ziet of er ergens eentje in een hoek blijft liggen, het dier misschien koorts heeft of kreupel is. Maar ook of een heel koppel op elkaar kruipt omdat het te koud is of juist ergens niet wil liggen omdat het er tocht.
Dit systeem kan ook registreren of de varkens voldoende eten en drinken. Via beelden weet de software hoe vaak en hoe lang een varken bij de voerbak staat. Door de contouren snapt de software of het de kont of de kop van het varken is dat in de voerbak wordt gestoken. Meestal duidt te weinig voer (en water) opnemen op aanstaande problemen. De software herkent dat eerder dan wij. Geweldig toch? Zo kunnen we eerder ingrijpen bij ziekte en of klimaatstoringen.
En toch... ergens zet ik er vraagtekens bij. Is dit niet iets voor hele grote stallen zoals in Amerika, China of Rusland? Plekken waar personeel misschien een probleem is en je door middel van de camera toch je dieren nog ziet? Ik zie mijn varkens graag zelf. Doordat je de stal in loopt, kijk je niet alleen, maar je ruikt, luistert en voelt ook. Een geavanceerd systeem van camera’s en sensoren zal dat in de toekomst vast beter kunnen, maar of ik dat nu ook écht geloof?

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer