Na+jaar+saldo+weer+boven+gemiddelde
Nieuws
©

Na jaar saldo weer boven gemiddelde

Bij de vleesvarkens is het voortschrijdend saldo in mei 2019 weer gestegen tot 65 euro, 2 euro boven het langjarig gemiddelde van 63 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Uit de cijfers van Agrimatie blijkt dat het saldo precies een jaar daarvoor in mei 2018 onder het gemiddelde dook. De vleesvarkensbedrijven moeten nu dus weer een jaar lang achterstand inhalen.

Het voortschrijdend saldo van de vleesvarkensbedrijven is in juni verder gestegen naar 68 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Als deze ontwikkeling doorzet kunnen de vleesvarkensbedrijven hun achterstand weer inhalen. Veel zal daartoe afhangen van de prijsontwikkelingen van zowel varkensvlees als biggen. Ten opzichte van mei vorig jaar zijn de vleesprijzen met 29 procent gestegen. De prijzen voor de biggen stegen echter nog sneller met 40 procent in een jaar tijd. Ook de prijzen van het voer zijn vijf procent gestegen.
De vooruitzichten voor de vleesprijzen zijn nog steeds positief door het grote tekort aan varkensvlees dat in China is ontstaan door de Afrikaanse varkenspest. Voor de vleesvarkenshouders is het dan wel van belang dat de biggenprijzen, die nu een daling laten zien, niet weer opnieuw gaan stijgen.

Biggenprijs verhoogt saldo

Op de zeugenbedrijven heeft de sterk gestegen biggenprijs het saldo flink opgekrikt. Op het dieptepunt in oktober vorig jaar was de biggenprijs maar 26 euro, in mei is dat gestegen naar 64 euro. De hogere biggenprijs is niet alleen het gevolg van de aantrekkende markt door de grote vraag uit China. Doordat er minder zeugen zijn is de biggenproductie gedaald. Dat is te zien aan de met 8 procent gedaalde biggenexport.
Op de zeugenbedrijven is het saldo in mei verdubbeld ten opzichte van mei vorig jaar. Op een gestandaardiseerd bedrijf met 800 zeugen is het saldo van ruim 61.000 euro nu weer voldoende voor een positief inkomen. De achterstand van de afgelopen periode is weer in te halen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer