Provinciehuis+thuisbasis+Buurderij
Nieuws
©

Provinciehuis thuisbasis Buurderij

Boeren & Buren is een netwerk voor de rechtstreekse verkoop van producten van de boerderij dat is overgewaaid vanuit Frankrijk. Online plaatsen consumenten hun bestellingen die ze vervolgens ophalen in de Buurderij. In het provinciehuis van Antwerpen huist momenteel zo’n afhaalpunt.

Jaarrond de korte-keten-verkoop van lokale producten ondersteunen gebeurt in het Antwerpse provinciehuis. Sinds 5 juli huist er een Buurderij in, buren en personeelsleden van de provincie kunnen daar elke donderdag verse en ambachtelijke producten afhalen. Op die momenten zijn er boeren present zodat ze rechtstreeks contact hebben met hun klanten en omgekeerd. Fruit, groenten, vers brood, vlees, kaas, boerenijs, ambachtelijk bier et cetera moeten ze wel vooraf bestellen via een online webshop.

Het provinciebestuur zegt zo twee vliegen in één klap te slaan. Met de Buurderij steunt het de korte-keten-verkoop van lokale producten én het afhaalpunt geeft jaarrond een extra publieke functie aan het provinciehuis. De Buurderij huisde namelijk voorheen in de naburige Sint Lucas school, maar daar kon het Boeren & Buren-netwerk tijdens schoolvakanties hun koopwaar niet laten oppikken. Met deze verhuizing is dat wel geborgd.

Het Antwerpse provinciebestuur stimuleert al lang de korte-keten-verkoop van hoeve- en streekproducten en ziet een Buurderij in eigen huis als een logische volgende stap. Het maakt het nog wat gemakkelijker om buren en medewerkers van het provinciehuis rechtstreeks bij de producenten lekkers van eigen bodem te kopen. Volgens Boeren & Buren leverde de eerste Buurderij in het provinciehuis een kwart meer bestellingen op dan normaal in de zomermaanden. Het lijkt dus een locatie met extra groeimogelijkheden, meldt VILT.

België herbergt ruim 125 Buurderijen en in Nederland zijn er momenteel zo’n 15 is te zien op boerenenburen.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    11° / 6°
    55 %
  • Zondag
    12° / 5°
    20 %
  • Maandag
    10° / 3°
    5 %
Meer weer