Eikenprocessierups+en+DEET
Blog
©

Eikenprocessierups en DEET

Je kunt het bijna niet gemist hebben: het land zucht onder een eikenprocessierupsenplaag. Zelf heb ik dit jaar ook al twee keer behoorlijk onder de rode, jeukende bulten gezeten. Geen pretje moet ik zeggen.  Volgens de WUR zijn de klimaatverandering en de zachte winters van de laatste jaren verantwoordelijk voor een explosieve toename van dat vervelende beestje.
Dat klimaatverandering een effect heeft op de biodiversiteit is natuurlijk geen nieuws. Het is alleen niet altijd zo duidelijk als nu. Wat mij persoonlijk -naast die stomme rups waar je veel jeuk van krijgt en als je pech hebt allergisch voor wordt-  zorgen baart, is het effect daarvan op andere insecten en dan vooral muggen. Muggen zijn in staat om ziektes te verspreiden waar je dood aan kunt gaan. En het zijn niet alleen muggen in verre landen die gevaarlijk zijn. Ook dichterbij, in de landen waar we vaak op vakantie gaan, komen muggen voor die nare ziektes verspreiden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het West Nile virus. Dit is een virus wat vooral in trekvogels voorkomt en via muggen overgebracht wordt. Muggen kunnen het virus ook per ongeluk overbrengen op mensen en andere dieren. Meestal gaat een Westnijlinfectie ongemerkt voorbij, maar bij een klein deel van de besmette mensen kunnen ernstige hersenverschijnselen voorkomen die tot de dood kunnen leiden.
Gelukkig zijn varkens niet echt gevoelig voor dat West Nile virus. Omdat bij varkens dat virus bijna niet in het bloed is terug te vinden, mag je ervan uit gaan dat varkens geen risico zijn voor de mens. Gelukkig maar!
Op dit moment komt het West Nile virus in tegenstelling tot midden en Zuid-Europa nog niet in Nederland voor. Dus voor een ieder die op vakantie gaat in Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Kroatië et cetera het volgende advies: schrijf het insectenwerende middel DEET op je vakantieboodschappenlijstje. Zorg dat je niet door muggen gestoken wordt en zorg ervoor dat er geen enkele mug met je meelift naar Nederland. Samen houden we onze dieren en onszelf gezond!

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer