Boeren+goed+met+kringlooplandbouw
Achtergrond
©

Boeren goed met kringlooplandbouw

Als het aan minister van LNV Carola Schouten ligt, is de ingeslagen weg naar kringlooplandbouw onomkeerbaar. Dat is ook het paradepaardje van D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. “Een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde voedselproductie is over een aantal jaren helemaal ingeburgerd: Nederlandse boeren zijn er goed mee. Zorg voor toegevoegde waarde in productieketens en communiceer je kringloopacties. Mensen willen vlees eten met een goed geweten.”

Door de inspanning van D66 is het ontwikkelen naar kringlooplandbouw volgens De Groot in het regeerakkoord gekomen. Het circulaire principe is in de basis simpel. Varkensvoer mag bijvoorbeeld niet concurreren met voedsel voor de mens zoals granen en soja. Mest is waardevol en daar is na aanpak bij de bron en verwerking een rijp product van te maken waarmee de bodemgezondheid is te verbeteren. “Boerenkennis is nodig om kringlooplandbouw op de onderdelen voer, mest en bodem verder te ontwikkelen.”

Waarde toevoegen


Kringlooplandbouw heeft volgens De Groot niet tot doel minder dieren in Nederland te krijgen. “Maar dat dit een uitkomst is van de ontwikkeling naar verschillende productieketens met een extra opbrengend vermogen, dat sluit ik niet uit. Op kostprijsleiderschap concurreren is écht verleden tijd. Ketens die waarde toevoegen en structureel meeropbrengsten genereren, zijn broodnodig. Dus zorg voor toegevoegde waarde op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn, milieu en circulariteit en communiceer erover. Consumenten willen met een goed geweten vlees kunnen eten. En met minder dieren net zoveel of meer verdienen, welke boer wil dat nou niet?”

Voor de varkenshouderij is kringlooplandbouw een grote kans. “Deze sector is al deels circulair gedreven, maar er kunnen nog wel wat tandjes worden bijgeschakeld. Pluis uit op welke fronten je wat meer kunt doen en of er een voldoende grote doelgroep gevoelig voor is en bereid is extra’s te betalen. Combineer kringloopacties met issues als dierenwelzijn of biodiversiteit om een onderscheidend product te kunnen maken.”

Verbindend idee


Polarisatie van de veehouderij bestempelt De Groot als een ontwikkeling die innovatie tegenwerkt. “Elkaar bestrijden met argumenten leidt tot niets. Enerzijds roept de agrarische sector dat Nederland de beste boeren heeft en anderzijds ventileren maatschappelijke organisaties dat de agrarische sector kampt met de meeste problemen. En ze hebben allebei gelijk.” Met dit inzicht is de kiem bij hem gelegd voor het verbindende idee van kringlooplandbouw. “Als politiek ambassadeur ben ik daarmee de boer opgegaan. Via de politiek heb ik de meeste invloed om kringlooplandbouw ook daadwerkelijk te realiseren.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer