Reductie+haalbaar+door+mesten+op+zelfde+plek
Nieuws
©

Reductie haalbaar door mesten op zelfde plek

Als je het kraamhok goed inricht, dan mesten de biggen op dezelfde plek als de zeug. Met dagelijkse mestverwijdering is dan hoogstwaarschijnlijk een ammoniakreductie van 85 procent haalbaar. John van Schriek, directeur van Jovas verwacht dat met de Stal van de Toekomst te bereiken, zei hij op de Dutch Pork Expo.

De reductie van de ammoniakuitstoot en geur met maatregelen in de stal worden op dit moment op meerdere plaatsen onderzocht. Voor het kraamhok is volgens Van Schriek de beste methode gevonden. Er werd al geëxperimenteerd met een waterkanaal voorin onder het kraamhok en een klein mestkanaal over de hele breedte achterin met dagelijkse mestverwijdering. Een proefopstelling hiervan ligt op Varkens Innovatie Centrum Sterksel.

Op een gegeven moment heeft Van Schriek laten meten hoeveel mest er nu in het waterkanaal terecht kwam en hoeveel in het mestkanaal. In het waterkanaal kwam slechts een enkele keutel. Alle mest, ook van de biggen kwam in het mestkanaal. Toen is de mestpan anders opgebouwd. Er kwam een kleine mestopvang alleen achter onder de zeug. En aan beide zijden onder de biggennesten kwam een waterkanaal over de hele lengte.

Mestspleet dicht

Met die nieuwe opstelling is weer onderzoek gedaan op een praktijkbedrijf. Helaas kwam er wel biggenmest in het waterkanaal. Bij het bekijken van het gedrag van de biggen was duidelijk waarom. Achter de zeug zat een mestspleet en daarom durfden de biggen daar niet te mesten. Door het dichtmaken van de mestspleet was het opgelost. Sindsdien mesten alle biggen op dezelfde plek als de zeug.

De metingen laten volgens Van Schriek zien dat met deze indeling van de mestpan en zonder een mestspleet achter de zeug en dagelijkse ontmesting een ammoniakreductie van 84 tot 85 procent haalbaar moet zijn. Mestkoeling lijkt niet nodig het voegt nog nauwelijks iets toe. De mest uit het kraamhok heeft daarbij een drogestofgehalte van 12 procent.

Beter klimaat

Ook voor de vleesvarkens, dragende zeugen en andere diergroepen is met een goede sturing van het mestgedrag, smalle mestkanalen en dagelijkse ontmesting een ammoniakreductie  van zo'n 85 procent haalbaar. Daarbij is het klimaat in de afdeling daardoor een stuk beter. Van Schriek merkt het aan het gedrag van de dieren. "Die zijn in afldeingen  met dagelijkse ontmesting veel rustiger dan waar  je dat niet doet. Bovendien is die dagverse mest heel goed te gebruiken in de mestvergisting. De opbrengsten zijn dan veel hoger."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer