Kieswijzer
Blog
©

Kieswijzer

Een uur voordat ik het stemhokje binnen stapte, wist ik nog niet zeker op welke partij ik zou stemmen voor de Provinciale Staten. Dus vulde ik de Kieswijzer in. ‘Ontdek jouw politieke smaak’ kopte de site. Het mooie van de kieswijzer is dat er geen eenduidig stemadvies wordt gegeven, maar per thema wordt aangegeven welke partij het beste past. Vervolgens kies je zelf waarmee je de meeste overeenkomsten hebt.
Het viel me op dat er veel vragen waren over de veehouderij. Over megastallen, over ontwikkelruimte, over regelgeving. Dat komt misschien deels omdat de Kieswijzer provinciaal is ingedeeld en de veehouderij nu eenmaal een groot thema is in Brabant. Maar ook in de politieke debatten in de media was de veehouderij de afgelopen weken meer dan eens onderwerp van gesprek.
Toen ik mijn vorige column publiceerde over de Week zonder vlees, reageerde er iemand met de opmerking: ‘Waarom gaan we niet gewoon mee in dit verhaal dat we minder vlees moeten eten?’ En eigenlijk heeft hij gelijk. Er is absoluut een markt voor ‘minder, maar beter’. Maar er is ook een markt voor ‘intensiever, maar klimaatneutraler’. Dat bleek maar weer eens tijdens het debat bij Pauw en Jinek waar onder meer Sabine Grobbink aan mee deed. Vergeet daarnaast vooral de markt voor ‘lekker natuurlijk met veel welzijn’ niet. Want dat is eigenlijk de markt waarnaar Marianne Thieme in dat debat verwees. En dan is er nog de markt voor ‘supergezond en gecontroleerd’.
De Kieswijzer gaf mij een mooie richting welke politieke smaak bij me past. Waarom zouden we die niet voor varkensvlees maken? Als ik deze editie van ons magazine doorblader, is elke varkenshouder eigenlijk al aan het werk binnen een bepaalde ‘stroming’. De een gaat voor meer smaak, de ander voor meer welzijn, de ander voor superefficiënt. En het kan allemaal naast elkaar bestaan, want er is een markt voor.
Als we als sector nu eens ophouden met iedereen over één kam te scheren in onze pr, maar juist gaan focussen op de diversiteit die we bieden. Lokaal, regionaal, internationaal. Milieu, welzijn of superefficiënt? De Kieswijzer voor vlees laat zien wat jouw ‘smaak’ is en voor elke smaak hebben wij een oplossing. Dé waarheid bestaat niet, het lijkt de politiek wel!

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer