Droge+zomer+drukt+resultaat+Vion
Nieuws
©

Droge zomer drukt resultaat Vion

De afgelopen jaren heeft Vion flink geïnvesteerd in het efficiënter maken van de productie en daar gaat het mee door. Dat zorgt volgens Ronald Lotgerink, CEO van Vion, voor betere bedrijfsresultaten. Het kon niet voorkomen dat de nettowinst in 2018 daalde van 21,8 naar 10,2 miljoen euro door onder andere de hoge varkensprijzen door de droge zomer en de lage prijzen voor runderhuiden.

De daling van de nettowinst is niet helemaal toe te schrijven aan de lagere opbrengsten. Ook de afschrijvingen van de investeringen namen toe en de belastingvoordelen waren lager. Daarnaast heeft Vion vorig jaar de netto schuld verlaagd met 14,9 miljoen euro tot 35,1 miljoen euro. Hierdoor verbeterde de solvabiliteitsratio (de verhouding tussen het eigen vermogen en vreemd vermogen) van 44,3 naar 45,4 procent.

Vion blijft investeren in efficiënter werken. Voor dit jaar staat een investering van 35 miljoen euro in de varkensslachterij in Boxtel gepland. Vorig jaar werden de investeringen van 60 miljoen euro in de runderslachterijen in Leeuwarden en Waldkraiburg afgerond.

Ketens


Voor de toekomst vindt Vion het belangrijk nog meer de nadruk te leggen op het produceren in ketens. Vraag en aanbod van vlees moeten daarbij beter op elkaar worden afgestemd, zowel in kwaliteit als hoeveelheden. Dat moet leiden tot meerwaarde. Vion noemt de strategie ‘building balanced chains’: het ‘bouwen aan een gebalanceerde keten’. Good Farming Balance is al een vraaggestuurde keten, die vorig jaar ook in Duitsland is geïntroduceerd.

Maatschappelijk verantwoord


Vorig jaar steeg Vion voor het derde jaar op rij een plaats op de internationale ranglijst voor dierenwelzijn van grote bedrijven: de Business Benchmark on Farm Animal Welfare. Vion staat op niveau 2, wat betekent dat dierenwelzijn al een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering. Voor de transparantie naar het publiek heeft de firma een Nederlandse en Duitse website. Vion neemt actief deel aan de discussies over voedselveiligheid, vleesconsumptie, dierenwelzijn en volksgezondheid. Ook neemt het bedrijf deel aan de gesprekken over het in evenwicht brengen van de varkens- en rundveestapel.

Toekomst


Wat 2019 precies gaat brengen, is de vraag. De druk op de huidenmarkt zal blijven. De ontwikkelingen met de Afrikaanse varkenspest in China (en nu ook Vietnam), België en Oost-Europa kunnen de markt beïnvloeden. Het lijkt er momenteel sterk op dat er een grote vraag naar varkensvlees vanuit China is te verwachten. Daarbij is het de vraag of de huidige handelsoorlog tussen de VS en China blijft voortduren. Als dat niet het geval is, dan zal de VS zeker een flink deel van de Chinese markt nemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer