VS+legt+beslag+op+500+ton+Chinees+varkensvlees
Nieuws
©

VS legt beslag op 500 ton Chinees varkensvlees

De Amerikaanse douane heeft bijna 500 ton illegaal geïmporteerd varkensvlees onderschept. Diverse nieuwsmedia melden dit feit. De Verenigde Staten hebben hun grensbewaking opgevoerd sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China.

Het is de tot nu toe grootste inbeslagname van agrarische producten in de VS. Het varkensvlees zat in meer dan vijftig containers die vorige week in de haven van Newark arriveerden. Het gaat voornamelijk om gezouten vlees dat was verstopt tussen noodles en wasmiddelen en voor een deel zelfs was verstopt ín de verpakkingen van de noodles en het wasmiddel. Het vlees zal worden vernietigd.

Nader onderzoek


Of het vlees ook besmet is met Afrikaanse varkenspest is nog niet bekend. Dat wordt nog nader onderzocht. Net zoals er nog onderzoek loopt naar de herkomst van het vlees. Omdat de producten waren verstopt, gaat men uit van een strak geregisseerde poging om het varkensvlees illegaal het land binnen te krijgen.

De Verenigde Staten zijn nog vrij van Afrikaanse varkenspest. Ze willen koste wat het kost voorkomen dat de ziekte het land binnenkomt en hebben de grenscontroles dan ook verscherpt. Bij het opsporen van de illegale import waren meer dan honderd specialisten en speurhonden betrokken.

10 miljard dollar schade


Zou er wél Afrikaanse varkenspest uitbreken in de VS dan kan dat enorme schade veroorzaken. Schattingen gaan uit van 10 miljard dollar in een jaar vanwege de directe kosten om de uitbraak in te dammen, het verlies van exportmarkten en het verlies aan werkgelegenheid.

In tussentijd zijn de varkensprijzen in de VS voor het eerst sinds lange tijd weer gestegen. Dit is vooral te wijten aan de dalende Chinese productie, valt te lezen op National Hog Farmer. De import vanuit de VS is toegenomen, ondanks de handelsoorlog tussen beide landen. De verwachting is dat de export verder kan toenemen. Wel geldt als kanttekening dat de Chinese overheid liever geen grote hoeveelheden varkensvlees ineens importeert.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer