Golfplaat+met+zonnecel+verlaagt+kosten
Nieuws
©

Golfplaat met zonnecel verlaagt kosten

Op veel landbouwbedrijven moeten asbest golfplaten nog worden vervangen. In het ideale geval gaat dat in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen. Op oudere stallen is dat niet altijd mogelijk. Door zonnecellen te integreren in golfplaten kan het echter wel. In een proefproject wordt getest of het mogelijk is hiermee de kosten te verlagen.

Het Europese innovatieproject PV OpMaat test opties om meer daken te kunnen voorzien van zonnepanelen. Er ligt in heel Nederland naar schatting nog zo’n 30 miljoen vierkante meter asbestdak dat nog moet worden vervangen. Door daarbij tegelijk zonnepanelen te installeren zijn daarmee de energiekosten te verlagen. Probleem daarbij is dat boeren geen 20 eurocent betalen per kWh elektriciteit maar ongeveer 6 cent. De uitdaging is dan ook om zonnepanelen goedkoop te maken.

Het project PV OpMaat test daarom nu golfplaten met geïntegreerde dunne-film zonnecellen. Dat gebeurt op twee carports in het project 'de Wijk van Morgen'. Samen met golfplatenproducent Eternit zijn golfplaten gemaakt met dunne-film zonnecellen van twee verschillende fabrikanten.

Lichtere constructie


Voordeel van het gebruik van golfplaten met zonnecellen is dat deze lichter zijn. Ze kunnen ook op gebouwen van voor 1991 worden geïnstalleerd. Vaak is de dakconstructie van die gebouwen niet sterk genoeg om nieuwe dakplaten met daarbovenop zonnepanelen te dragen. Daarnaast bespaart het kosten om in één keer het dak te vervangen met de golfplaten met geïntegreerde zonnecellen. Ten derde kan een veel groter deel van het dak van zonnecellen worden voorzien. Bij losse zonnepanelen wordt vaak maar 20 tot 30 procent van het dak vol gelegd. Met dunne-filmproducten is 80 tot 90 procent mogelijk.

Kostprijs omlaag


In de testfase wordt nu gekeken wat de beste manier van aanbrengen van de zonnecellen is: in de lengterichting of dwars op de dakplaten. Daarnaast wordt het effect van kanaalvorming onderzocht. In het dal van de golfplaat loopt immers het regenwater weg. De zonnecellen worden hier dus aan meer water blootgesteld dan op de golf.
Doel van het onderzoek is om uiteindelijk uit te komen op een kostprijs van minder dan 8 cent per kWh elektriciteit. Doel is dat eind 2020 de golfplaten met geïntegreerde zonnecellen leverbaar zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer