Drie+jaar+onderzoek+dunne+fractie
Nieuws
©

Drie jaar onderzoek dunne fractie

De komende drie jaar loopt er in Twente een onderzoek naar het gebruik van de dunne fractie van varkensmest. Het onderzoek is opgepakt door de POV, vier varkenshouders en een akkerbouwer, onder begeleiding van onderzoeker Herman van Schooten van de WUR. Ze kregen voor dit onderzoek de wisselbokaal van Mineral Valley Twente uit handen van gedeputeerde Hesther May van Overijssel.

In Overijssel is voldoende varkensmest voorhanden om kunstmest mee te kunnen vervangen. Door een goede scheiding van de varkensmest is de dunne fractie geschikt voor de bemesting van gras, maïs en andere gewassen. Om dit aan te tonen loopt het onderzoek in de proeftuin.

Droog jaar


De eerste resultaten lijken goed, maar het uitzonderlijk droge jaar kan invloed hebben gehad. Dit jaar wordt het onderzoek voortgezet op een maisperceel waarbij de resultaten drie jaar lang worden gevolgd. Doel is de proef de komende jaren verder uit te breiden.

Hoogwaardige meststof


Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de groei van de gewassen, maar ook naar de stikstofbenutting en de nitraatuitspoeling naar het grondwater. Het onderzoek moet duidelijk maken dat de dunne fractie een hoogwaardige meststof is die kunstmest kan vervangen. Daarbij kan met de dunne fractie verschraling van de bodem worden voorkomen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer