Varkenshouderij+als+publiekswinnaar%3F
Nieuws
©

Varkenshouderij als publiekswinnaar?

Met hun akkerbouw- en varkensbedrijf Hamletz in Beerta is de familie Ten Have-Mellema in de race voor de titel ‘Agrarisch ondernemer 2019’. Een vakjury onder aanvoering van de voorman van LTO Nederland, Marc Calon, gaat vijf ondernemers met verschillende bedrijfstypes beoordelen. Maar er valt ook een publieksprijs te winnen.

Annechien Ten Have-Mellema, echtgenoot Menno en zoon Detmer hebben drie takken: varkens, akkerbouw en biogas. Met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz bewijzen ze dat een beter leven voor varkens echt mogelijk is. De wensen van mens, dier en omgeving weten ze te vertalen naar hun bedrijf met 250 hectare akkerbouw (wintertarwe en lupine), 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. Maar er zijn meerdere redenen voor de organisatie om de familie te nomineren. Het winnen van de publieksprijs zou een mooie waardering zijn voor hun eneorme inspanningen en doorzettingsvermogen.

Beoordeling


De jury beoordeelt de continuïteit, de financiën en het productievolume van de vijf bedrijven maar ook de ondernemers zelf. Hun toekomstvisie, hun enthousiasme, het innoverend vermogen, de betrouwbaarheid en het plezier dat zij hebben met het uitoefenen van hun vak. Op 28 maart wordt bekend gemaakt wie met de eer gaat strijken en de geldprijs van 12.500 euro in ontvangst mag nemen. Degene met de meeste publieksstemmen ontvangt een prijs van 2.500 euro.

De verkiezing vindt dit jaar voor de 24e keer plaats. In de voorgaande edities zijn twee ondernemers in de varkenshouderij met de prestigieuze titel 'Agrarisch ondernemer van het jaar' aan de haal gegaan. In 2014 sleepte Hans Verhoeven als varkenshouder en oprichter van Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees de hoofdprijs in de wacht. Acht jaar daarvoor werden varkenshouders Johnny en Ria Hogenkamp gekroond tot Agrarisch ondernemer 2006.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer